Spletne goljufije

V teh kriznih časih na najbolj ranljive prežijo nepridipravi, zato velja upoštevati sledeče

J.P.
24. 3. 2020, 13.30
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 13.33
Deli članek:

Spletni goljufi ne počivajo. Prilagajajo se trenutnim razmeram in prežijo na najbolj ranljive.

Profimedia
Ne nakazujte jim denarja!

Prevare, ki se jih poslužujejo, so različne.

Če ste bili oškodovani, zadevo prijavite policiji. V trenutnih razmerah svetujejo, da oddate elektronsko prijavo, saj v skrbi za zdravje ljudi v teh dneh svetujemo, da jih raje pokličete ali jimpišete. Če nimate te možnosti, pa se seveda lahko zglasite na najbližji policijski enoti. 

Pozorni bodite na lažna elektronska sporočila in sporočila preko družabnih omrežij, v katerih se predstavljajo kot člani dobrodelnih organizacij Fundacije OZN in Svetovne zdravstvene organizacije in prosijo za donacije. Paziti velja tudi na lažne spletne strani oziroma objave na družabnih omrežjih ter elektronsko pošto, ki ponujajo zaščitno opremo, pri tem pa zahtevajo plačilo vnaprej. Blaga seveda ne dostavijo. Še vedno so aktualne telefonske prevare – storilci kličejo pod pretvezo, da je treba plačati plačilo stroškov zdravljenja za sorodnika, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom pristal v bolnišnici. Tu pa je še tako imenovano ribarjenje, kjer nepridipravi ljudje preko elektronskih sporočil pod pretvezo, da je pošiljatelj Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ali druga obstoječa organizacija, pozivajo, da odprejo povezave ali spletne strani na temo koronavirusa, s čimer širijo zlonamerno programsko opremo, od uporabnikov pa zahtevajo vpis različnih podatkov, kot so uporabniškega imena in gesla, številke plačilnih kartic, bančnih računov ipd.

Policisti zato v primeru, da ste prejeli tovrstno sporočilo, svetujejo, da na prejeto pošto ne odgovarjate; da ne odpirate morebitnih datotek, ki so v priponkah; da ne klikate na povezave; da ne nakazujete denarja; da ne posredujete svojih osebnih ali katerih koli drugih podatkov (npr. podatkov plačilnih kartic, bančnih računov); da prejeto spletno pošto, ki ni bila posredovana iz uradnih virov, ne širite naprej in jo dodate na tako imenovano listo nezaželene pošte oziroma jo blokirate.

Spletni nakupi

Prav tako svetujejo, da ste pri spletnih nakupih previdni pri naročanju izdelkov za zaščito pred koronavirusom. Uporabljate le priznana spletna prodajna mesta, pred nakupom preverite razpoložljive informacije o izdelku in prodajalcu. Še posebej bodite pozorni v primerih, če se plačila izvajajo preko plačilnih sistemov Western Union, Moneygram.