solidarnost

Rusi v Italijo še tri letala pomoči: "Nobene države ne smemo pustiti na cedilu"

B.K./STA
24. 3. 2020, 12.12
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 12.16
Deli članek:

V bližini italijanske prestolnice Rim so pristala še tri ruska letala iljušin il-76 s pomočjo Italiji v boju proti novemu koronavirusu. Na krovu je bila oprema za diagnosticiranje in razkuževanje, je danes potrdilo rusko ministrstvo za obrambo.

Profimedia
Simbol prijateljstva med Rusijo in Italijo, na trupu tovornega letala, ki je v Rim pripeljal pomoč.

Ruska letala so, kakor dan pred tem, pristala v vojaški zračni bazi Pratica di Mare, ki je približno 30 kilometrov jugozahodno od Rima.

Skupno je doslej Rusija v pomoč Italiji ob pandemiji novega koronavirusa poslala 14 letal. Hkrati so v Moskvi napovedali, da se bo akcija nadaljevala.

Pomoč Italiji je v telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nobene države ne bi smeli v času pandemije pustiti na cedilu," je ob tem izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da Rusija ne pričakuje nobenih protiuslug. Odnosi med Moskvo in Zahodom sicer veljajo za napete.

V ruski vojski so ob tem sporočili, da zaradi pomoči Italije bojna sposobnost Rusije ne bo nič okrnjena. "Ravno nasprotno; vojska bo na tak način pridobila nove izkušnje," je ocenil vodja enot za radiološko, kemično in biološko zaščito ruske vojske Igor Kirilov.

Omejene enote imajo na voljo 15 posebnih laboratorijev, od katerih so jih nekaj že poslali v Italijo. Prav tako so na Apeninski polotok že poslali 66 od skupno približno 22.000 specialistov.

V Rusiji, državi z največjo površino ozemlja na svetu, so po uradnih podatkih doslej potrdili 438 okužb z novim koronavirusom. V Italiji, ki jo je pandemije novega koronavirusa v Evropi najhuje prizadela, je doslej zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 6077 ljudi in imajo trenutno 50.418 potrjenih okužb z novim koronavirusom.