Šokirani in pretreseni

Po sledeh tragedije v Grosupljem: Vsi obrazi morilca iz Stične

P.K.
24. 1. 2020, 19.30
Deli članek:

Kaj se je v resnici dogajalo med Niko in Romanom, verjetno ne bomo vedeli nikoli. Dejstvo pa je, da je nekaj moralo iti zelo narobe, saj je noseča Grosupeljčanka umrla pod streli Romana Miklavčiča.

Novice Svet24/Facebook
Roman Miklavčič je Niko najprej lovil, potem pa vanjo uperil pištolo.

Šokirani in pretreseni nad tem, kar se je zgodilo predvčerajšnjim, so ne le tisti, ki so poznali oba, ampak cela Slovenija.

Štiriinštiridesetletni Miklavčič naj bi bil, kot je znano do zdaj, obseden s 27-letno Niko, ki jo je menda spoznal pred leti, ko je delala kot natakarica v nekem baru. Menda se je vanjo zagledal in ji od tedaj, še prej pa menda njeni sestri, dvoril.

Čuden trikotnik

Predvsem je poskušal z njo komunicirati prek telefona. Še nedolgo pred tem, ko se je odločil za usodni korak, se je dekle menda potožilo svojemu očetu, s katerim sta vodila gradbeno podjetje, da jo Roman zalezuje in nadleguje, zlasti po telefonu. Kaj natančneje se je med njima dogajalo, ni jasno. Je pa dejstvo, da je bila Nika poročena in visoko noseča ter da sta z možem gradila hišo, in to le streljaj od Miklavčičevega doma. 

Roman je v sredo zjutraj prišel v industrijsko cono v Grosuplju, kjer je iskal Niko. Ta je sicer pred njim bežala, a žal ji ni uspelo pravočasno priti na varno. Miklavčiču jo je uspelo ujeti in odjeknili so streli. Niki ni bilo več pomoči. Niti otročičku, ki je rasel v njej. Roman se je nato odpeljal, čez nekaj kilometrov ustavil vozilo in si sodil sam.

Romanov prijatelj spregovori

Domačini so brez besed. Tudi tisti, ki so bolje poznali Romana, ne morejo doumeti, da je storil kaj tako krutega. »Bil je zelo prijazen, fajn, inteligenten. Prav radi smo se družili z njim. Sploh ni bil nikoli grob, agresiven,« je o njem povedal dolgoletni prijatelj.

»Takrat je bil res zelo družaben, simpatičen. Vedno, ko je kdo imel rojstni dan, je bil za to, da skupaj ušpičimo kakšno lumparijo, da se bo slavljenec malo zabaval in mi z njim. Sploh nimam slabih vtisov o njem. Ne vem pa, kaj se je z njim dogajalo v zadnjih desetih letih, saj sva tedaj izgubila stike,« je povedal naš anonimni vir, ki je dodal še, da je šokiran obstal, ko je izvedel, da je Miklavčič umoril Niko. »Skoraj me je zadela kap, ko sem slišal, kaj se je zgodilo. Res si ne bi nikoli mislil, da bo vpleten v tako izprijeno reč,« je še izjavil.

Globlje s psihologom

Peter Umek, psiholog, pravi, da je zalezovalca zelo težko odvrniti od njegovih dejanj, ki večinoma zelo močno vplivajo, zaznamujejo žrtvino življenje, saj najde tisoč in en način, da se ji približa vsakič znova.

»Izraz zalezovanje ali 'stalking' označuje neželene vdore, vmešavanja ene osebe v življenje druge. Zanj je značilno, da so vdori ali nadlegovanja ponavljajoči in da v žrtvi vzbujajo strah ali zaskrbljenost,« pove doktor Peter Umek, diplomirani psiholog, doktor psiholoških znanosti in profesor za kriminalistično psihologijo.

V nadaljevanju pojasni, da poznamo različne tipe zalezovalcev, »eni najbolj nevarnih pa so tisti, ki predstavljajo bivše partnerje. Za njih pravimo, da nimajo klasičnih psihičnih bolezni, ampak kompleksnejša stanja – osebnostne motnje, psihopatska nagnjena, zato bi jim lahko rekli psihopati,« je povedal. Nadalje pojasnjuje, da so ti do ženske najprej prijazni, polni obljub, potem pa se sčasoma pokažeta agresija in posesivnost. »V bistvu psihopat ne more ljubiti. Tisto, kar ima za ljubezen, je v resnici obsesija. In to, da ženska, v katero je zagledan, ne usliši njegovega dvorjenja, v njem prebudi gnev, ki ga lahko uperi tudi v orožje,« pravi.

Želi, da ona trpi

Izpostavi, kateri trenutek je najbolj nevaren: »Tisti, ko se ženska odloči, da ji je dovolj. To bo namreč zalezovalca 'udarilo', ker je neuslišan, je hudo prizadet in reagira. Takrat pride do klika in se odloči za radikalno dejanje. Ob tem, kar je značilnost psihopatske patologije, potrebuje moč, nadzor, in ko mu ga ženska s tem, ko se upre, odvzame, lahko postane tudi nasilen. Želi povzročati trpljenje, ker ni uslišan. Verjetno je šlo tudi v grosupeljskem primeru za podobno dinamiko,« komentira.

Ob tem želi naš sogovornik poudariti, da je za žrtev nadlegovalca oziroma zalezovalca najpomembneje, da na njegove provokacije, to so klici, sporočila, pisma ali darila, ne reagira. Predvsem pa, da vse te neprijetnosti naznani policiji in se zaščiti. Take dogodke mora vzeti resno.

Kaj se zgodi

Tudi Dragan Petrovec, pravnik kriminolog-penolog, je ob temi, ki je ob tragediji v Grosuplju še bolj stopila v ospredje – zalezovanju, dejal, da je zelo težko profilirati človeka, ki nadleguje žensko. »Težko je določiti, kdaj in kaj točno se mora zgoditi, poklopiti, da se bo pri njem zgodil tisti klik, ko bo stopil prek roba in posegel po življenju. Gre za psihične procese, ki jih težko razvozlamo. Imamo lahko deset opredelitev – razlag zanje, a v resnici je zraven še 200 možnosti, zakaj je nekdo tak in kaj ga žene, da prime za nož, pištolo,« je dejal.