Komisija po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico Inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotavlja, da Šarčeva znanka ob zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, izhaja iz sporočila, ki ga je podpisal predsednik Komisije Matej Tonin (NSi). Na Sovi so sicer kasneje s Šarčevo znanko sklenili novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje.

"Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi," so danes zapisali na Knovsu.

Gre za ustaljeno prakso

Apohal Vučkovićeva je sicer konec novembra lani, po končanem nadzoru povedala, da prvotnih pogodb ne bi razveljavili. Navedla je, da je podobno tudi v primerih, ko se v javnem sektorju zaposli kandidata, ki mu recimo manjka še izpit o splošnem upravnem postopku, a se ve, da ga bo opravil v kratkem.

Sova je zaposlovala posameznike, preden so izpolnjevali formalne pogoje, ki so bili zahtevani v razpisni dokumentaciji, so zapisali na Knovsu. Ocenjujejo, da so postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje primernosti posameznih kandidatov pa je bilo subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej.

tonin-pomladne-stranke-unionska-bobo1
Bobo
Predsednik Knovs Matej Tonin.

"Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo naprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dosedanje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najbolj primerni kandidati," so sporočili.

Ponovili so tudi stališče, da je direktor Sove Rajko Kozmelj "nezakonito blokiral delo komisije". Zapisali so, da je "odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi".

Šarec: z njo nimam stikov

Knovs se je glede spornega zaposlovanja na Sovi pogovoril tudi s premierjem Šarcem. Ta je še pred petkovo sejo ponovno zavrnil navedbe, ki so se pojavljale v javnosti v zvezi z zaposlitvijo njegove znanke na Sovi. Kot trdi, ne drži, da bi bila omenjena zaposlena na Sovi zato, ker je njegova znanka. Pravi tudi, da z njo nima stikov.