Pošastno, center za socialno delo pa "tiho"

Prepuščena sama sebi: petletna deklica vsaj dve leti ni videla dnevne svetlobe

S.R.
13. 1. 2020, 17.53
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 17.58
Deli članek:

Nemčijo je v zadnjih dneh šokirala novica o hudem primeru zlorabe otroka. Deklica naj bi bila vsaj dve leti zaprta v stanovanje, dnevne svetlobe naj ne bi videla vsaj od tretjega leta starosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemško tožilstvo je danes razkrilo, da so zaradi suma zlorabe otroka začeli preiskavo zoper »neznane osebe« v kraju Eberswalde severno od Berlina. Center za socialno delo je petletno deklico staršem odvzel že 20. decembra lani in jo prepeljal v bolnišnico, ki jo je zdaj že zapustila. Socialne službe so staršema odvzele tudi njena dva sorojenca, vse tri pa so namestili v neznano državno ustanovo.

Deklica po navedbah tožilstva »več let« ni videla dnevne svetlobe. Zaenkrat vse kaže, da njena sorojenca nista bila deležna enako pošastnega ravnanja. Lokalni časnik Maerkische Oderzeitun je že konec tedna poročal, da je petletnica prestala »hudo obliko zlorabe« ter da je tako telesno kot duševno prizadeta. »Domnevno več let ni videla dnevne svetlobe, vsaj zadnji dve leti pa naj bi bila povsem prepuščena sami sebi,« pa je poročala tiskovna agencija DPA. 

Varstvo podatkov

Lokalni državni uradnik Daniel Kurth, sicer član socialdemokratske stranke SPD, je novinarjem danes pojasnil, da »starši deklici niso nudili oskrbe in ljubezni, ki jo je potrebovala,« da je kazala znake podhranjenosti in da ima težave z govorjenjem. Primer je v Nemčiji izzval val ogorčenja, pri čemer se mnogi sprašujejo, zakaj center za socialno delo, ki je bil v stiku z družino vse od leta 2017, ko se je pojavil prvi sum zlorabe, zadeve ni prijavil policiji že decembra, ko so odločili, da je treba deklico staršem odvzeti. Kot danes poroča tabloid Bild, so bili vsi poskusi centra za socialno delo, da bi družini pomagali, neuspešni, ena od uslužbenk pa je nato decembra pripravila poročilo, v katerem je navedla, da je otrok v nevarnosti in da ga je treba zaščititi. 

Bild dodaja še, da lahko center za socialno delo na podlagi »varstva podatkov« tudi v prihodnosti ovira preiskavo. Dokler namreč razkritja podatkov s podpisom posebne izjave ne dovolijo zakoniti skrbniki, torej starši, teh ne smejo deliti niti pravosodnemu sistemu. Tako tožilstvo v tem trenutku nima vpogleda v dokumentacijo centra za socialno delo. Bild dodaja, da bi lahko preiskovalci to pridobili na podlagi sodne odredbe o hišni preiskavi. Tožilstvo zaradi pomanjkanja podatkov tako zdaj vodi kazensko preiskavo zoper »neznane osebe.«