"Na žalost imamo potrditev, da je šest stanovalcev umrlo. Vzrok požara bo znan po ogledu, ki ga opravljajo državne službe," je današnjem požaru, o katerem smo že poročali, dejal vodja krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Požar je izbruhnil okoli 5. ure. Po besedah poveljnika gasilcev Marijana Lovrenčića pa je bil pogašen v približno desetih minutah po prihodu gasilcev, a je bilo kljub temu prepozno za tiste, ki so bili v objektu. Gasilci so po njegovih trditvah prišli na kraj v nekaj minutah po klicu na center za obveščanje, a je bil takrat v plamenih že ves objekt, vključno z ostrešjem. Prizorišče požara, ki se nahaja v hrvaškem Zagorju, je med drugimi obiskal premier Andrej Plenković in izrazil sožalje svojcem žrtev. "Poteka ogled in potem bomo lahko vedeli več o vzroku požara in splošnih razmerah v domu," je dejal. "Počakali bomo, da pristojne službe opravijo svoje delo. Vse ostalo bi bilo špekuliranje," je dodal. Na vprašanje, ali je imel dom Zelena oaza vsa potrebna dovoljenja za obratovanje, je odgovoril, da se bo pozanimal.

požar, andraševec, dom-starejših
STA
V požaru je umrlo šest oseb.

Zasebni dom

Ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialne zadeve je potrdilo, da gre za dom v zasebni lasti. To pomeni, da država ni ustanoviteljica in z njim tudi nima sklenjenega dogovora o financiranju. "Ustanovitelj je fizična oseba, ki si dovoljenje za obratovanje pridobi pri lokalni in regionalni samoupravi, v tem primeru županije," so po navedbah Hine pojasnili na ministrstvu. 

Po pisanju spletne izdaje časnika Jutarnji list je požar najverjetneje zanetil električni grelec. Dom naj bi bil uradno prijavljen kot družinski, kar pomeni, da bi lahko imel največ 20 stanovalcev, dejansko pa naj bi jih bilo v skupno treh objektih Zelene oaze najmanj 50. Ministrstvo v takšnih domovih izvaja nadzor, a le ob morebitnih prijavah nepravilnosti. Prijav v primeru Zelene oaze ni bilo. Časnik še piše, da ta ustanova ni imela vse potrebnih dovoljenj za delo. 

Svojci nekaterih varovancev v domu, ki so danes govorili z novinarji, niso imeli pripomb na delovanje doma. "Vse je bilo lepo, čisto, urejeno. Vedno je bilo vse v redu," je po navedbah portala Index.hr povedal eden od njih. Po poročanju medijev je v požaru umrlo pet žensk in en moški. 

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da med žrtvami ni slovenskih državljanov.

požar, andraševec, dom-starejših
STA
V požaru je umrlo šest oseb.