Nazaj dobil »neuporabni«

Vojnemu veteranu za božič zasegli protetični nogi, ker ministrstvo ne želi plačati

S.R.
11. 1. 2020, 14.18
Posodobljeno: 11. 1. 2020, 14.42
Deli članek:

»V Vietnam me ni poslal Medicare, tja me je poslala moja država,« pravi Jerry Holliman.

Reuters
Fotografija je simbolična.

69-letni ameriški vojni veteran Jerry Holliman iz Hattiesburga v Misisipiju je ostal brez protetičnih nog, potem ko je ameriško ministrstvo za vojne veterane zaprlo pipico in dejalo, da ne bo plačevalo stroškov za njegovo oskrbo. Holliman se je kot 18-letni prostovoljec boril v vojni v Vietnamu, kot 53-letni višji štabni vodnik pa je sodeloval tudi v vojni v Iraku. Po 40 letih služenja so ga iz vojske častno odpustili leta 2010. Lokalnemu časniku Clarion Ledger je nedavno pojasnil, da je po sporu glede plačila ostal brez protetičnih nog, zaradi česar ne more zapustiti doma za bolniško nego, se vrniti domov in zaživeti samostojnega življenja. 

Ostal brez obeh nog

Holliman je bil v Vietnamu izpostavljen tudi tako imenovanemu oranžnemu agensu (agent orange), zloglasnemu herbicidu, s katerim so ZDA uničevale lokalno rastlinstvo in ki naj bi bil kriv za številne bolezni med vojaki in civilisti. Holliman je preživel raka in diabetes, desno nogo pa so mu zaradi gangrene amputirali novembra 2018. Aprila 2019 je ostal še brez leve noge. Avgusta je od podjetja Hanger, ki ima svojo izpostavo tudi v Hattiesburgu, prejel protetični nogi in pristal v njihovem domu za bolniško nego, a računa, kot rečeno, ministrstvo za vojne veterane ne želi poravnati. Ministrstvo mu je pred tem sicer plačalo električni invalidski voziček, a ta ne služi svojemu namenu, saj mu uporabo preprečuje infrastruktura v njegovem domu. V večjem delu domovanja namreč nima zagotovljenega dostopa z invalidskim vozičkom.

Za božič 

Dan pred božičem je dobil poziv, da podpiše papirje za zdravstveno zavarovanje Medicare, preostanek denarja, ki ga ne bi pokrilo zavarovanje, pa bi moral zagotoviti sam. Holliman je to možnost zavrnil, saj je prepričan, da bi moralo njegove nove noge v celoti plačati ministrstvo, posledično pa je ostal brez obeh nog, ki mu jih je okoli božiča snel eden od zaposlenih v podjetju. »V Vietnam me ni poslal Medicare, tja me je poslala moja država,« je Holliman pojasnil za časnik. Po zadnjih informacijah so mu po objavi članka v Clarion Ledger noge že vrnili, a Holliman zdaj tarna, da mu podjetje noče opraviti določenih prilagoditev na protetiki, brez katerih pa da sta nogi zanj neuporabni. Tiskovna predstavnica podjetja je v izjavi za javnost nato poudarila, da v skladu s smernicami spremljajo vsakega bolnika, »nujne prilagoditve naprave pa izvajajo ob predaji in še vsaj naslednjih 90 dni.«