V priporu

Ugrabitve 22-letne ženske v okolici Maribora osumljen Hrvat: zanikajo, da je bila posiljena

J.P.
6. 10. 2019, 12.53
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 13.02
Deli članek:

Policisti poudarjajo, da čeprav gre za sume več hudih, med seboj povezanih kaznivih dejanj, so z odločnim ukrepanjem in hitro preiskavo osumljenca prijela kmalu po dejanju. "Osumljenec je v priporu, zato se lahko ljudje še naprej počutijo varno," so zapisali.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Mariborski policisti so v noči na četrtek prijeli moškega, osumljenega ugrabitve in ropa. Dan pozneje so ga privedli na zaslišanje na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je odredila sodno pridržanje, v soboto pa ga je zaslišala. Po zaslišanju je zoper njega odredila pripor.

Osumljenec je 26-letni državljan Hrvaške z začasnim prebivališčem v Mariboru. »Na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici je bil priveden zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ugrabitve po prvem odstavku 134. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), dveh kaznivih dejanj ropov po I. odstavku 206. čl. KZ-1 in kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Ker nekateri mediji razpolagate z informacijo, da je bila oškodovanka posiljena, moramo to dejstvo zanikati. Zaradi zaščite interesov oškodovanke in zaradi preprečevanja sekundarne viktimizacije, pa vam ne moremo razkriti katerega kaznivega dejanja iz tega poglavja kaznivih dejanj je osumljenec osumljen,« so sporočili z mariborske policijske uprave.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je predpisana zaporna kazen od šestih mesecev do petih let, za kaznivo dejanje ropa od enega do desetih let, za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta. 

26-letnik je utemeljeno osumljen, so nadaljevali, da je 2. oktobra v večernih urah ugrabil 22-letno žensko iz okolice Maribora, ki se je po zaključku službe s svojim avtomobilom nameravala odpeljati domov. Osumljeni se je na kraj dejanja pripeljal z drugim avtomobilom, s katerim je oškodovanki zaprl pot, ko se je želela vključiti na glavno cesto. Nato je zamaskiran prisedel v njeno vozilo in z naperjeno pištolo zahteval, da je odpeljala s parkirišča. Med vožnjo jo je oropal, vzel ji je denarnico z denarjem in njen mobilni telefonski aparat. Vmes je storil tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost. Od oškodovanke je zahteval, da se v vozilu presedeta, nato je nekaj časa vozil on. Vozilo je odpeljal na kraj, kjer se je kaznivo dejanje pričelo, ter ji tam zagrozil, da ne sme obvestiti policije, saj da jo bo opazoval, nato pa se z njenim vozilom odpeljal s kraja. Od tam je kmalu odpeljal tudi 

vozilo, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja.

Policisti so ga prijeli naslednje jutro v bližini njegovega začasnega prebivališča. Med preiskavo so ugotovili, da je osumljen tudi ropa 30. septembra na območju Miklavža na Dravskem polju. Tudi v tem primeru je uporabil pištolo, ki jo je uperil v 36-letnico, potem ko ji je z vozilom, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja, zaprl pot in ji tako preprečil, da bi nadaljevala z vožnjo. Za tem je odprl voznikova vrata in od nje zahteval, da mu izroči svojo denarnico, ki jo je, ko jo je pregledal, odvrgel v kanal reke Drave. Za tem se je s kraja odpeljal z vozilom, s katerim se je pripeljal na kraj kaznivega dejanja.

»Istega osumljenca pa utemeljeno sumimo, da je v sostorilstvu še z dvema osumljencema že 23. avgusta v centru mesta Maribor ugrabil 37-letnega moškega, ki so ga tudi lahko telesno poškodovali. Preiskava opisanih kaznivih dejanj še ni zaključena, zato bo po končanem predkazenskem postopku zoper vse tri sostorilce podana kazenska ovadba,« so še sporočili z mariborske policijske uprave.

Med policijskim pridržanjem so pri osumljencu opravili hišno preiskavo, v okviru katere so zasegli več dokaznih predmetov, ki potrjujejo njegovo udeležbo v opisanih kaznivih dejanjih.

Med preiskavo opisanih kaznivih dejanj so ugotovili še, da je 26-letni tujec storil še več kaznivih dejanj, zaradi česar s kriminalistično preiskavo intenzivno nadaljujejo. Vse morebitne oškodovance pozivajo, če so morda bili žrtev kaznivega dejanja, naj o sporočijo in naj ne molčijo. Prav tako prosijo vse, ki bi karkoli vedeli o podobnih dejanjih, da jim to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.