Prepir med koalicijo in njeno partnerico

Šarec po "vzgojitelju" Židanu o Levici: Razumi, kdor more

R.T./STA
6. 10. 2019, 09.10
Posodobljeno: 6. 10. 2019, 09.15
Deli članek:

Predsednik SD Dejan Židan je v zapisu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, ocenil, da je prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo po njegovem prepričanju koristna. Zato je pozval k srečanju prihodnji teden, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih.

Bobo
Premier Marjan Šarec

"Pamet v roke!" je zapis začel predsednik SD Dejan Židan.

Kot je nadaljeval, se koalicija in partnerstvo z Levico v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. "Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost," je pristavil.

A prepir je po njegovem prepričanju škodljiv. "Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna," je zapisal predsednik SD. V stranki poizkušajo po njegovih besedah že mesece loviti ravnotežje med Levico na eni strani in liberalno večino na drugi. "Gre nam za to, da ta projekt uspe, ker je lahko koristen za ljudi in za državo," je zagotovil. Voditelje koalicije in partnerje v Levici zato poziva, da se prihodnji teden srečajo in dogovorijo, kako pereča vprašanja "na zmeren in trezen način" zapreti.

Začetek konca

Petkovo dogajanje je pokazalo, da so odnosi med koalicijo in zunajvladno partnerico Levico očitno skrhani. V Levici pravijo, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja.

Koordinator Levice Luka Mesec je danes ob robu začetka zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani medijem dejal, da dogajanje zadnjih dni kaže, da politika te vlade "ni politika levosredinske vlade, pač pa navadne desnosredinske, neoliberalne vlade". Povedal je, da so v sodelovanje z vladajočo koalicijo vstopili ravno s pričakovanjem, da se to ne bo dogajalo. "S tako vlado je s pozicije stranke, ki naj bi zagotavljala njeno levosredinskost, nemogoče sodelovati. Ni pa še konec, saj lahko koalicija vse te predloge, ki sta jih sprejela vlada oz. matični odbor, v nadaljevanju še vedno zavrne. Možnosti so še, se pa vsak dan zmanjšujejo," je pojasnil Mesec.

Glede Židanovega poziva se je Mesec strinjal, da je strasti treba umiriti, a v prvi vrsti je po njegovem treba spremeniti zgrešene politike vlade, ki gredo neposredno proti dogovorom in niso leve in socialne. Opozoril je, da je bilo "delo za dobro večine" skupno stališče vseh strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju. Levica že nekaj časa sicer opozarja, da se projekti, zapisani v sporazum o njenem sodelovanju s koalicijskimi strankami, ne izvajajo, in je svojo podporo proračunu in nadaljevanju sodelovanja pogojevala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Davčni zakoni

Olje je na ogenj prililo četrtkovo dogajanje v vladi in DZ, ko je vlada potrdila sveženj davčnih zakonov, s katerimi se v Levici ne strinjajo, odbor DZ za delo pa ob nasprotovanju Levice podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Tudi če Levica v prihodnjih tednih v DZ ne bo podprla proračunov za 2020 in 2021, se zdi, da so proračunski dokumenti varni. Podporo je namreč napovedala opozicijska SNS. Mesec se sprašuje, kaj bo predsednik SNS Zmago Jelinčič za to dobil. "SNS rešuje proračun in vlado, vprašanje pa je, ali si vlada Marjana Šarca na ta način lahko reši dostojanstvo," je dejal.

Funkcije in odgovornost

Danes se je v zvezi z Židanovim pozivom oglasil tudi premier Marjan Šarec. »Na četrtkovi seji odbora, ki je trajala bojda 13 ur, je prišlo do napete situacije. Štiri koalicijske stranke so ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira z SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more. Ne mislim opisovati celotne razprave. Me pa čudi retorika, ki je bila uporabljena proti ministrici. Mene poslanci večkrat podučijo, kakšno obnašanje se zame, kot gosta v hramu demokracije spodobi. Vendar je tudi gostitelj dolžan izkazati spoštovanje gostu in tokrat je bila to ministrica. Poslance Levice spoštujem. So načitani, inteligentni, poznajo najnovejše trende, imajo znanje. Tukaj pa nastopi "TODA". Večino tega nikoli niso uporabili v praksi, saj nikoli niso želeli prevzemati funkcij in odgovornosti. Rajši so vedno povedali, kaj jih moti, praksa jim je tuja. Delovanje po načelu "jaz tebi lahko vse rečem, ti meni ne smeš, ker si minister, državni sekretar ali predsednik vlade, posledično pokvarjen in nezaupanja vreden" je zgrešeno. Enostavno ne vodi nikamor,« je zapisal Šarec in poudaril, da država 16 milijonov ne bo privarčevala na plečih revnih, temveč jih bo namenila za javna dela. »Nevladne organizacije in lokalne skupnosti bodo lahko te osebe zaposlile in jih primerno plačale. Prav tako bomo dodatna sredstva namenili še za druge ukrepe aktivne politike zaposlovanja (skupaj 90 milijonov, od tega je 60 milijonov evropskih sredstev.«

»Kadar meniš, da je nekaj pravilno, je treba vztrajati, tudi če si nekulturno popljuvan iz vseh smeri. Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil. Ljudje radi slišijo lepe stvari, a vedno to ni možno. Včasih je tudi drugače, strela pa vedno udari v vrhove. Kdor želi biti na vrhu, v vladi, mora to prenesti, sicer je zanj bolj primerna opozicija v varni senci. Velja zlasti za tiste, ki ne vedo, kje bi bili,« je še zapisal za konec.