Na Hrvaškem odmeva afera

Nekdanji boksar in poslanec zanika obtožbe posilstva in spolnega nadlegovanja

S.R./STA
5. 9. 2019, 18.00
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 18.10
Deli članek:

Predsednik hrvaškega Avtokluba Siget, 60-letni Damir Škaro je danes končal v zagrebškem priporu, kjer bo predvidoma ostal mesec dni zaradi suma posilstva in spolnega nadlegovanja delavk kluba.

Profimedia
Nekdanjega hrvaškega boksarskega prvaka in saborskega poslanca HDZ so priprli zaradi nevarnosti ponavljanja kaznivega dejanja in vpliva na priče (fotografija je simbolična).

Na županijskem sodišču v Veliki Gorici pri Zagrebu so danes za hrvaške medije potrdili, da so proti Škaru sprožili preiskavo zaradi suma dveh kaznivih dejanj, posilstva in spolnega nadlegovanja. Škaro naj bi danes pred preiskovalnim sodnikom zanikal vse obtožbe. 

Poleg delavke Avtokluba Siget, ki je trdila, da jo je Škaro posilil v prostorih kluba v začetku avgusta, naj bi se še tri njene sodelavke pritožile pravnici kluba zaradi Škarovega spolnega nadlegovanja. Žrtev posilstva je ovadila svojega šefa tudi zaradi groženj in poskusa podkupovanja, ker je prek tretje osebe ponudil 80.000 evrov, da ne bo spregovorila o posilstvu. 

O posilstvu delavke največjega hrvaškega avtokluba je poročala hrvaška komercialna televizija Nova TV, ki je v javnosti objavila pričanje posiljene ženske med napovedjo oddaje Preverjeno. Škarov odvetnik Krešimir Krsnik je po odločitvi o priporu za Škara novinarjem potrdil, da je zahteval prepoved predvajanja oddaje o posilstvu, ki je na sporedu danes zvečer.

Vrnitev iz BiH

Hrvaški policisti so prijeli Škara v sredo, ko se je pripeljal na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine. Škaro ima tudi državljanstvo BiH, kamor se je odpravil sredi avgusta, ko je preko svojih povezav zvedel za ovadbo proti njemu.

Med drugim so danes navedli številne Škarove povezave s vrhom hrvaške države, HDZ in katoliško cerkvijo. Škaro se je med drugim na svojem profilu Facebook pohvalil, da je bil novembra lani osebni odposlanec hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na kongresu športnega turizma v Zadru, na katerem je imel uvodni nagovor. 

Iz urada hrvaške predsednice so danes sporočili, da Grabar-Kitarovićeva najbolj ostro obsoja "spolno in družinsko ter vsako drugo nasilje". Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je danes obsodil spolno nasilje ter je napovedal, da bodo v HDZ odločali o strankarski usodi Škara.