Poškodovanih 11 zaposlenih

Vzrok nesreče v premogovniku: zlom enega od pogonskih koles

A.S./STA
5. 9. 2019, 15.26
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 19.17
Deli članek:

Vzrok nesreče v Premogovniku Velenje je bil zlom enega pogonskih koles na kompoziciji viseče lokomotive, je danes v izjavi za medije povedal glavni tehnični direktor rudnika Gregor Uranjek.

STA
Do nesreče je prišlo pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča v začetku druge izmene v jami Preloge.

Kot je dejal Uranjek, se je po zlomu avtomatsko sprožila zasilna zavora, ki pa je povzročila nenadzorovano nihanje enega izmed vagonov, v katerem so bili rudarji. Zakaj se je en del kompozicije zanihal bolj kot drugi deli, za zdaj ni moč odgovoriti, je pojasnil Uranjek. Ob tem je postregel s podatkom, da se s kompozicijo viseče lokomotive naenkrat lahko pelje 48 oseb, v sredo na začetku druge izmene pa se jih je peljalo 35.

Po Uranjekovih besedah varnosti zaposlenih v jami namenjajo veliko pozornosti. Če so imeli pred 20 leti 1000 nesreč letno, je zdaj ta številka pod 100, je še dejal.

Poročilo do konca meseca

Na Inšpektoratu RS za infrastrukturo so danes navedli, da inšpekcijski postopek še ni končan, saj jim mora Premogovnik Velenje dostaviti še dodatno dokumentacijo in dokazila. Zatem bo rudarska inšpektorica izdelala pisno mnenje o vzrokih nesreče, predvidoma do konca tega meseca. 

Dodali so še, da je inšpektorica v sredo takoj na mestu nesreče začela z raziskavo okoliščin dogodka. Zakon o rudarstvu namreč določa, da mora rudarski inšpektor v primeru smrtne ali skupinske nesreče v rudniku takoj na mestu pričeti z raziskavo okoliščin, odrediti ukrepe za zavarovanje dokazov in ukrepe varnostne narave ter izdelati pisno mnenje o vzrokih nesreče.

Do nesreče je prišlo pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča v začetku druge izmene v jami Preloge. Ob mehanski okvari viseče dizelske lokomotive se je namreč avtomatsko sprožila zasilna zavora. Del kompozicije viseče lokomotive je zanihal, ob tem pa se je poškodovalo 11 zaposlenih. Utrpeli so le lažje poškodbe oz. udarce, zato so v sredo že lahko odšli na svoje domove.

Na kraju nesreče so bili tudi delavci iz odkopa, ki so po dogodku lahko nemoteno nadaljevali z delom. "Ob dogodku se je ponovno pokazalo, da imamo v Premogovniku Velenje dobro urejen sistem obveščanja, saj so pristojne službe - od dežurnega Premogovnika Velenje, vodje reševanja, nadzornikov, prisotnih zaposlenih na površini do pravočasne zdravniške oskrbe - nemudoma odreagirale in pomagale poškodovanim," še navajajo v premogovniku.