Ostal je le strgan kabel

FOTO: Skrivnost v Baltskem morju, z dna morja izginila več kot pol tone težka opazovalna postaja

S.R.
5. 9. 2019, 17.13
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 17.33
Deli članek:

V Baltskem morju je skrivnostno izginila več pol tone težka morska biološka postaja, ki se je še nedolgo tega nahajala na dnu morja v zalivu Eckernförde.

Forschungstauchzentrum Cau
Na dnu morja je ostal le strgan kabel.

Opazovalna postaja oziroma observatorij, s pomočjo katerega so raziskovalci spremljali dogajanje na dnu Baltskega morja, je vredna približno 300.000 evrov. Postavljena je bila na dnu morja v zalivu Eckernförde, severno od nemškega mesta Kiel in približno 70 kilometrov južno od nemško-danske meje. Kot poroča britanski BBC, so strokovnjaki prepričani, da je pretežka, da bi jo s kraja odnesla nevihta, plima ali pa kakšna večja žival. Območje je prav tako zaprto za javnost, tam tako ne smejo pluti civilna plovila, prav tako pa je prepovedano potapljanje. 

Forschungstauchzentrum Cau
21. avgusta letos je prenehala z oddajanjem.

Observatorij, ki so ga na dno spustili konec leta 2016 ter se je nahajal 22 metrov pod morsko gladino in 1,8 kilometra od obale, je 21. avgusta prenehal z oddajanjem. Sestavljen je iz enote z inštrumenti in pogonske enote, ki je bila preko kabla povezana s kopnim. Skupaj tehta 770 kilogramov. Ker je prenehal z pošiljanjem podatkov, so tja poslali potapljače, ti pa so na mestu, kjer bi se morala nahajati pol tone težka postaja, našli le strgan kabel. Vse od takrat velja za pogrešanega. 

Forschungstauchzentrum Cau
V morje so jo spustili konec leta 2016.

Raziskovalci so s pomočjo inštrumentov na postaji merili kakovost morske vode, vključno s temperaturo ter vsebnostjo soli, kisika, hranil, klorofila in metana. »Podatki, ki smo jih pridobili, so neprecenljivi,« je dejal profesor Hermann Bange, vodja raziskovalnega centra Geomar v Kielu. Tako raziskovalci kot policija trenutno tavajo v temi in so nad izginotjem observatorija povsem osupli, zato so vse, ki so 21. avgusta na območju morda opazili kaj sumljivega, pozvali, naj to prijavijo organom pregona. »Možno je tudi, da bo kdo dele naprave našel na kakšni od plaž,« je v izjavi za javnost zapisal Bange.