Samo Tadin

Morilec policista terja izredno denarno socialno pomoč

S.S.
28. 8. 2019, 20.05
Deli članek:

Samo Tadin, ki zaradi umora policista prestaja 30-letno zaporno kazen, kot po tekočem traku vlaga tožbe, ker mu ne priznajo izredne denarne socialne pomoči. Denar potrebuje za znamke, ovojnice in kartuše oziroma pravne dopise, s katerimi želi odpraviti posledice nepoštenega sojenja.

S.S.
Za svoj prav se Tadin bori sam, brez pomoči odvetnika, ker mu sodišče ni odobrilo brezplačne pomoči.

Ljubljansko delovno in socialno sodišče je sicer zavrnilo že dva Tadinova tožbena zahtevka zoper ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, včeraj je o tem odločalo še tretjič, odločitev pa bo vpletenim posredovana pisno.

Državno odvetništvo je kajpak vztrajalo pri stališču, da ima Samo Tadin kot zapornik preživetje zagotovljeno v celoti, da ni materialno ogrožen in da zato ne izpolnjuje pogojev za dodelitev izredne denarne socialne pomoči. Poleg tega bi v zaporu lahko tudi delal in na ta način kaj zaslužil, vendar po trditvah državnega odvetništva za to ne kaže nikakršnega zanimanja.

Mesečno dobi le po 10 znamk in ovojnic

Tadin na drugi strani trdi, da je bil v kazenskem postopku po krivici obsojen. In pojasnjuje, da je plačilo v zaporu ubogo. »Mogoče bi si na ta način pokril od 15 do 20 odstotkov stroškov,« je poudaril in dodal, da je bil tudi on v prometni nesreči »trajno« poškodovan in da tudi zato ni zmožen delati v zaporu. Ko je že bil tik pred tem, da opravi pregled na medicini dela, pa si ni mogel sezuti čevljev na način, kot so od njega zahtevali pazniki. Vse, kar dobi v zaporu, je 10 znamk in 10 pisemskih ovojnic mesečno, te pa lahko porabi že z enim resnim dopisom v Strasbourg. »Izredna denarna socialna pomoč je zame življenjskega pomena. Drugega načina, da bi si pridobil sredstva, nimam.«

Samo Strel
Tako sta 47-letnika pravosodna policista pospremili nazaj v »marico« in odpeljala v ljubljanski zapor.

Prijavil masaker in počakal v zasedi

Spomnimo: Tadin je 4. junija 2015 na intervencijsko številko prijavil, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerice, naredil masaker. Iz Ljubljane so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva s Policijske postaje Vič. Tadin je v zasedi počakal patruljo, z daljnogledom je opazoval cesto, in ko je zagledal policijsko octavio, je sedel v najeto astro ter pohodil plin. V silovitem čelnem trčenju je življenje izgubil viški policist Igor Mauser, Tadin pa je moril iz maščevanja, saj so mu policisti dva dneva pred dogodkom izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerici. Obsodba je postala pravnomočna junija 2016.