»Bil je legenda«

FOTO: V Afganistanu je življenje izgubil 27-letni Josip Briški, soprog in oče enoletnega sina

S.R.
24. 7. 2019, 18.10
Posodobljeno: 26. 7. 2019, 08.40
Deli članek:

27-letni hrvaški vojak Josip Briški, ki je danes umrl v Afganistanu, je zapustil soprogo in sina, ki je pred kratkim przanoval svoj prvi rojstni dan.

MORH
Josip Briški

Desetnik Josip Briški je po jutranjem samomorilskem napadu talibanov v Kabulu umrl v bolnišnici. Star je bil 27 let.
Briški je bil član hrvaške vojske pet let, misija v Afganistanu pa je bila zanj prva mednarodna misija. V Afganistan je odpotoval v okviru natove misije Odločna podpora (Resolute Support), ki se je začela 1. januarja 2015. Bil je pripadnik desetega kontingenta Hrvaške vojske, v Afganistanu pa je bil zadolžen za svetovanje afganistanskim varnostnim silam, poroča Jutarnji list. Bil je porčen, njegov sin pa je pred kratkim dopolnil eno leto. S starši, sestro in svojo mlado družino je živel v naselju Sesvete pri Zagrebu. »Bil je legenda,« je za portal Index.hr dejal Josipov prijatelj.

Hina/STA
Samomorilski napad v Kabulu.

Odgovornost za jutranji napad na hrvaško oklepno vozilo so že prevzeli talibani. V napadu – v vozilo se je z motornim kolesom zaletel samomorilski napadalec - sta bila poškodovana še dva hrvaška vojaka, a jo je najhuje skupil Briški. Za njegovo življenje so se borili v ameriški bolnišnici v Bagramu, a so bile poškodbe glave prehude. Preostala vojaka, ki prihajata iz Osijeka in Vinkovcev, sta zunaj življenjske nevarnosti. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, je eden od poškodovanih, sicer rojen leta 1987, v Hrvaški vojski zaposlen že 12 let, drugi, kot Briški star 27 let, pa ima za sabo pet let delovanja v vojski.

Hina/STA
Napad se je zgodil približno 200 metrov od baze.

Hina/STA
Samomorilski napad v Kabulu.