Peklenska vročina

Po Evropi padajo tudi 100 let stari temperaturni rekordi

S.R./STA
24. 7. 2019, 18.31
Posodobljeno: 24. 7. 2019, 18.38
Deli članek:

V Belgiji in na Nizozemskem so meteorologi danes zabeležili rekordno visoke temperature, medtem ko nov vročinski val v zahodni Evropi povzroča težave v prometu in sproža varnostna opozorila.

Profimedia
Med vročinskim valom v zahodni Evropi padajo rekordi.

V majhnem belgijskem mestu Kleine-Brogel so danes zabeležili 38,9 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura, odkar v državi od leta 1833 izvajajo meritve. Gre za mesto, ki je okoli 100 kilometrov severovzhodno od Bruslja blizu meje z Nizozemsko. Pred tem je bila najvišja izmerjena temperatura v Belgiji 38,8 stopinje, ki so jo izmerili leta 1947. 

Belgijski Kraljevi meteorološki inštitut (IRM) je že v torek opozarjal na izredno visoke temperature ter ljudi pozval, naj ostanejo v ohlajenih prostorih, pijejo veliko vode in naj se izogibajo neposrednim sončnim žarkom. Bi pa lahko rekord ponovno presegli še ta teden, saj meteorologi RMI v četrtek v delih Belgije pričakujejo temperature do 39 stopinj Celzija.

Med hudo vročino se je pokvaril tudi vlak Eurostar na poti v London, zaradi česar je pri belgijskem mestu Hall okoli dve uri ostalo ujetih 600 potnikov. Del vlaka je bil zaradi izpada elektrike v tunelu, del pa na žgočem soncu. Potnike so nato prepeljali nazaj v Bruselj. Eurostar je svetoval ljudem, naj se danes ne podajajo na pot. Motene so bile tudi železniške povezave med Brusljem in Parizom. 

Drugje nič bolje

Tudi na Nizozemskem so danes zabeležili najbolj vroč dan v zadnjih 75 letih, saj so temperature dosegle 38,8 stopinje Celzija. Izmerili so jo v letalskem oporišču v kraju Gilze Rijen, severno od meje z Belgijo. Nizozemski kraljevi meteorološki inštitut je razglasil oranžen alarm zaradi visokih temperatur, ki jih pričakujejo do petka. 

Tudi v več mestih v Franciji so v tem drugem vročinskem valu v mesecu dni presegli vročinske rekorde. V Bordeauxu so izmerili 41,2 stopinje Celzija. V več departmajih veljajo omejitve pri uporabi vode.

Prestolnico Pariz naj bi najbolj vroč dan čakal v četrtek, ko napovedujejo, da bo padel 70 let star rekord 40,4 stopinje Celzija. Od petka je pričakovati nižje temperature z dežjem. 

V četrtek pričakujejo rekordne temperature tudi v Veliki Britaniji. V Londonu sicer policija išče tri pogrešane ljudi, ki so plavali v Temzi. V Nemčiji pa so se od torka utopili trije ljudje.