Afganistan

V samomorilskem napadu ubit hrvaški vojak

B.K.
24. 7. 2019, 11.32
Posodobljeno: 24. 7. 2019, 17.24
Deli članek:

V samomorilskem napadu je bil ubit en hrvaški vojak iz 10. kontingenta, ki je bil v Afganistan napoten v začetku letošnjega leta. Še dva sta bila huje ranjena.

Ministrstvo za obrambo Republike Hrvaške
Oklepno vozilo, ki je prevažalo hrvaške vojake je bilo popolnoma uničeno.

Po prvih informacijah je en hrvaški vojak utrpel hude poškodbe glave, drugi zlom noge, tretji pa poškodbe roke, poročajo hrvaški mediji. Kasneje so iz hrvaškega obrambnega ministrstva sporočili, da je eden izmed vojakov zaradi poškodb umrl. Ostali vojaki v napadu niso bili poškodovani in so na varnem.

Ranjenci naj bi sicer prihajali iz Osijeka, Vinkovcev in Zagreba, stari pa so med 27 in 32 let. Po poročanju hrvaških medijev, naj bi življenje izgubil 27-letni J.B.

Hrvaške oblasti bodo vrnitev ranjencev domov organizirale takoj, ko bo to mogoče, je medtem dejal general Boris Zdilar.

Trenutno se v Afganistanu nahaja 99 hrvaških vojakov, ki delujejo pod poveljstvom britanskih klolegov. Šlo naj bi sicer za posebne enote, ki so bile na poti iz ene baze v drugo v oklepnih vozilih, ko je v njih trčil samomorilski napadalec na motorju.

STA
Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je na novinarski konferenci spregovoril o napadu na hrvaške vojake na misiji v Kabulu.

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes hrvaškemu kolegu Damirju Krstičeviću izrazil sožalje ob smrti hrvaškega vojaka, poroča STA. Sožalje je hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. 

Oba sta obenem zaželela čimprejšnje okrevanje dvema pripadnikoma hrvaškega kontingenta, ki sta bila v današnjem napadu v Kabulu huje ranjena.  Pahor je, kot je objavil prek Twitterja, izrazil globoko spoštovanje ob tej žrtvi Hrvaške pri delovanju za zagotavljanje miru in poudaril pomen skupnih prizadevanj za vzpostavljanje stabilnega okolja in v boju proti terorizmu.

Reuters
Hrvaška vojska. Fotografija je simbolična.