"Kot streli iz puške"

VIDEO in FOTO: Čisti kaos, na Bavarsko so se z neba vsule kot pomaranča velike ledene krogle

S.R.
11. 6. 2019, 08.59
Posodobljeno: 11. 6. 2019, 09.57
Deli članek:

Na Bavarskem je včeraj popoldne udarilo silovito neurje, ki je na območje spustilo točo v velikosti žogice za tenis.

Meteo Trás-os-Montes/Twitter
Toča, ki se je vsula na München, a so mnogi poročali o še debelejših kroglah.

Škoda, ki jo je včeraj na Bavarskem in zlasti na širšem območju Münchna povzročilo hudo neurje, je ogromna, saj so na številnih hišah uničene strehe in fasade, podrtih je veliko dreves, bolnišnično pomoč pa so morali poiskati mnogi posamezniki. Slabo so jo odnesle tudi živali, o čemer nazorno priča spodaj objavljena fotografija obtolčenega konja. Gasilci so morali posredovati v več kot 550 primerih, poročajo nemški mediji. 

Samo toča naj bi poškodovala najmanj tri osebe, razbila pa neznano število vetrobranskih stekel. Nekaj jih je v bolnišnici pristalo tudi zaradi podrtih dreves. Poleg tega so zaradi obilnega deževja pod vodo ostale številne kleti, gasilci pa so jo morali črpati tudi iz pritličnih prostorov. Tiskovni predstavnik policije je v dramatičnem nagovoru pojasnil, da je z neba padala toča v velikosti žogice za golf, a so mnogi očividci bežali tudi pred točo v velikosti teniške žogice, poroča nemški Bild. Neurje s točo je v Münchnu ohromilo tudi železniški promet, saj so na tirih pristala številna drevesa.

Deček huje poškodovan

Nevihta se je razbesnela tudi nad regijo Allgäu na skrajnem zahodu Bavarske, kjer je podrto drevo poškodovalo dva moška in sedemletnega dečka. Te je neurje presenetilo med kolesarjenjem. Zavetje so si našli pod že podrtim drevesom, a je nesreča hotela, da se je nanj podrlo drugo drevo. Deček se je pri tem huje poškodoval, medtem ko sta moška utrpela lažje poškodbe. 

O toči v velikosti teniške žogice so poročali tudi z avtoceste v bližini jezera Ammersee na severu Bavarske. Avtomobili so po neurju izgledali kot jeklene prikazni po apokalipsi. Nepoškodovana vetrobranska stekla so bila prej izjema, uničena so bila vzvratna ogledala, nesrečni posamezniki, ki so se naokoli fijakali z »ustreznimi« avtomobili, pa so ostali brez pomičnih streh. »Ledene krogle so nas tolkle kot streli iz puške. Zapeljali smo z avtoceste, v okoliških kraji pa so na ulicah ležali strešniki. Ceste so bile zelene od polomljenih vej in listja,« je za Bild opisal eden od voznikov.

Profimedia
Med pticami tudi smrtne žrtve.

Profimedia
Stanje na ulicah Münchna.