Črni scenarij

Ko se nakupovanje jajc konča s poskusom uboja

S.S.
20. 5. 2019, 19.55
Deli članek:

Na okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje Davidu Rovanu, obtoženemu poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Samo Strel
Obtoženi Rovan je od obiska preiskovalnega sodnika v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Triintridesetletni David Rovan iz Logatca je 27. maja lani ob prihodu domov pobesnel nad svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom. Senat se je na zadnjem naroku ukvarjal s prepisom klica strica obtoženca Franca Rovana na interventno številko 113 oziroma z njegovim prerekanjem z nečakom: »Sin nori doma!«, »Takoj naj pridejo!«, »Vse je krvavo!«, »Mater je porezal!«, »Vse bom pobil!«, »Daj pivo!«, »Vse policaje bom poklal, verjemi mi to!«, »V arest boš šel, boš videl hudiča!«, »Mati bo vsega kriva, ker mi ni dala piva!«, »Nihče mi ne verjame, da sem zadel na loteriji! V ponedeljek grem dvignit!« Zaradi slabe kakovosti zvoka je namreč moral sodni izvedenec forenzične analize govornih posnetkov Tomaž Šef opraviti prepis, ker pa se obrambi pri tem zastavlja še kar nekaj vprašanj, bo Šef nanje poskušal odgovoriti 29. maja, ko bi lahko bile na sporedu tudi že končne besede, morda celo sodba.

Denar za jajca je zapil in »zagemblal«

Spomnimo: Rovan je babico Ivanko najprej potisnil v kot, nato pa jo je zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo Aleksandro, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric Franc. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in porezal po nadlahti, zamahnil je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil ter nanju naščuval psa. Do zdaj je Rovan v svoj bran povedal, da se opletanja z nožem »skoraj« ne spomni, zato pa je natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem za nekaj časa obtičal v gostilni, kjer se ga je napil s prijatelji, nekaj denarja je izgubil tudi na stavah. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni dala piva, spominja se tudi, da je od mame zahteval pomirjevala, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj izpusti nož.