Spet prijatelji

Zakopane bojne sekire: Erjavec je Šoltesu odpustil za »kante«

L.T.
20. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

Pred volitvami so zakopali bojne sekire in sešteli odstotke, ki jih pridobijo s skupnim nastopom.

Bobo
Desetletje dolgo je Erjavec kuhal zamero, a je Šoltesu vendarle odpustil za »kante«.

Po Medianinih meritvah javnega mnenja bi od omenjenih poslanca dobila samo Nova Slovenija. Levica s 6,4 odstotka ne bo zbrala dovolj podpore, slabo kaže tudi Desusu, ki bi dobil le 3,5 odstotka glasov.

Bilo je že davnega leta 2010, ko je bil Karl Erjavec (Desus) minister za okolje in prostor in je računsko sodišče izdalo mnenje, da ni postoril dovolj za določitev okoljskih dajatev za spodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov.

»Ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi?« je bil ogorčen Erjavec, ko je tedanji premier Borut Pahor predlagal njegovo razrešitev. Vprašanje ekologije za politike tedaj še ni bilo tako resno.

Za kante je krivil Šoltesa

Je pa Erjavec vzel resno drugo plat zgodbe. Predsednik računskega sodišča je bil namreč Igor Šoltes in Erjavec je do nedavnega verjel, da je kot minister za okolje letel zaradi osebne kaprice Šoltesa, ki je v poročilo zapisal več, kot je bilo treba.

Zamera je po naših informacijah trajala vse do trenutka, ko je postalo jasno, da Ivo Vajgl (Desus) ne bo vnovič kandidiral na volitvah v Evropski parlament, in so začeli prihajati prvi rezultati raziskav javnega mnenja. Analitiki so napovedali, da se Desus lahko nadeja poslanca, a le če moči združi z Šoltesom. Kako je bil pobot videti v praksi, smo poskušali izvedeti od Šoltesa, a neuspešno.

Tolažilna nagrada Novakovi neetična?

Bobo
Tolažilna nagrada Novakovi je bila poraz za Peterleta.

Nenavadna rošada pred lanskimi državnozborskimi volitvami je zaznamovala stranko Nova Slovenija. Odstopila je namreč njena dolgoletna predsednica Ljudmila Novak, ki je stranko vrnila s političnega roba na osrednji parket. Mesto je prepustila mlajši neobremenjeni generaciji, so se glasila uradna pojasnila iz stranke, ki jo je prevzel Matej Tonin.

Spočetka je bilo opaziti nekaj nesoglasij med Novakovo in novim vrhom stranke, a so bila ta hitro pozabljena, ko je Novakova prevzela prvo mesto na kandidatni listi. Vsak zmagovalec pa terja poraženca – to je postal dolgoletni evropski poslanec Lojze Peterle. Potem ko so ga uvrstili šele na tretje mesto na listi, je opozoril na »etični problem« v stranki, nekako v smislu, da se med glasovanjem na izvršilnem odboru niso držali dogovorov iz neformalnega posveta v Dolenjskih Toplicah.

Trmasto Violeto so morali disciplinirati

Bobo
Mesec nesoglasij s Tomičevo glede cepljenja ni uspel rešiti znotraj stranke.

Javna skrivnost stranke Levica je, da je nekdanjo igralko Violeto Tomič težko prepričati, naj se drži besedila. Na prejšnjih evropskih volitvah, ko je Tomičevi skoraj uspelo doseči prag Evropskega parlamenta, je postalo jasno, da tedanja koalicija Združena levica prepriča dovolj volivcev za preboj v državni zbor.

Ne brez težav, v koaliciji je bilo precej nesoglasij na račun Tomičeve in njenega nasprotovanja obveznemu cepljenju. Krožila je namreč elektronska pošta, v kateri Tomičeva nekaj dni pred državnozborskimi volitvami Luki Mescu pojasnjuje, da ji je marsikdo namenil glas prav zaradi tega in da se ne namerava držati stališča stranke do tega vprašanja.

Tomičevo so kljub tem nesoglasjem imenovali za prvonosilko, saj je bila uspešnost njenega nastopa preizkušena v praksi. Zapletlo pa se je, ko je kot vrhovna kandidatka Evropske levice vztrajala na proticepilskih stališčih. Čast stranke je tako moral reševati Mesec, ki je pojasnil, da se je glede tega zmotila, nakar se je Tomičeva začela redkeje pojavljati v javnih nastopih.