Pravnomočno

Premožnemu škofjeloškemu podjetniku zagotavljal viagro in ga nato izsiljeval

S.R./STA
11. 5. 2019, 07.46
Posodobljeno: 11. 5. 2019, 07.49
Deli članek:

Višje sodišče je potrdilo kazen za izsiljevanje škofjeloškega podjetnika, obsodba je tako postala pravnomočna.

STA
Gorjup je bil obsojen na šestih let zapora.

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odločitev kranjskega okrožnega sodišča, ki je septembra lani Dareja Gorjupa zaradi izsiljevanja znanega škofjeloškega podjetnika obsodilo na šest let zapora, soobtoženega Gorana Glamočanina pa zaradi pomoči pri izsiljevanju na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Kot je pojasnila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek, je višje sodišče potrdilo odločitev okrožnega, razen v neznatnem delu, in sicer glede plačila stroškov vročevalca v višini 55 evrov. V vsem preostalem delu je sodbo potrdilo. 

Tričlanski sodni senat kranjskega okrožnega sodišča pod vodstvom sodnice Milene Turuk je v lanski razsodbi sledil navedbam tožilstva, da je bil škofjeloški podjetnik, ki se uvršča med najpremožnejše v državi, približno tri leta žrtev goljufije in izsiljevanja Gorjupa in še nekaterih drugih sodelujočih. 

Denar in zlato

Gorjup je po ugotovitvah sodišča od septembra 2014 do oktobra 2017 od podjetnika izsilil za več kot pol milijona evrov denarja in zlata. Premožnemu podjetniku naj bi zagotavljal večje količine viagre, a nato od njega zahteval visoke zneske, rekoč, da sta denar in viagro zasegla policija, da so potrebni predujem in podkupnina, da pokvarjeni policist in varnostniki zahtevajo denar ter da ga nameravajo ugrabiti in podobno.

S pomočjo soobtoženih je Gorjup podjetnika ustrahoval in ga s pretvarjanjem prepričal, da so grožnje resnične, je izpostavilo tožilstvo. Obtoženi pa je v svojem zagovoru nasprotno trdil, da ni šlo za izsiljevanje in da mu je podjetnik zgolj plačeval za spolne usluge. 

Predhodno kaznovan

Bistvena za obsodbo okrožnega sodišča, ki je sedaj z razsodbo višjega sodišča postala pravnomočna, je bila ugotovitev sodnega senata, da je oškodovanec ves čas postopka izpovedoval enako in da so njegove izpovedbe podprle tudi listine v spisu in prestrežena telefonska komunikacija ter prisluhi. 

Sodišče je Gorjupu, ki je bil že predhodno zaradi kaznivega dejanja preslepitve kupcev na ljubljanskem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen enega leta in enega meseca zapora, izreklo enotno kazen šestih let zapora, v katero se šteje čas v priporu, v katerem je od oktobra 2017. Hkrati je sodnica Gorjupu podaljšala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in mu naložila vračilo 496.000 evrov in zlata oškodovancu.