SDS lahko sodeluje, NSi ne sme

SDS ostro nad NSi zaradi sodelovanja z "izrojeno levico"

Mihael Korsika
11. 5. 2019, 07.21
Deli članek:

Največja opozicijska stranka prek svojih medijskih portalov bruha ogenj proti NSi, ker si je ekipa NSi drznila igrati nogomet na prireditvi, ki so se je udeležili tudi predstavniki SD in ker se je vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat fotografiral s Kučanom.

Twitter
SDS je zmotila fotografija, na kateri sta Milan Kučan in Jožef Horvat.

Predvolilna kampanja za evropske volitve, ki bodo potekale čez dobra dva tedna, se zaostruje na desnem političnem polu. Največja opozicijska stranka SDS je v zadnjem dneh prek medijskega portala Nova24 začela ostro napadati NSi in njene kandidate za evropske volitve.

Predstavniki Cheja Guevare

SDS je sprva zbodla odločitev NSi, da stranka in njeni kandidati za evropske poslance ne bodo sodelovali na javni tribuni Zbora za republiko.

Spornejša kot sama zavrnitev sodelovanja pa je, kot je videti, po oceni SDS odločitev Nove Slovenije za sodelovanje na dogodku Brcnimo rasizem: evropski fuzbal!, ki ga je v Slovenskih Konjicah minuli konec tedna organiziral Klub dijakov Dravinjske doline. Po njihovem se je Novakova udeležila »partije nogometa s predstavniki Cheja Guevare«. Na dogodku so namreč s svojo ekipo sodelovali tudi Socialni demokrati.

Ob tem se je Novakova »ponosno fotografirala« tudi s kandidati SD na prihajajočih volitvah Milanom BrglezomMatjažem Nemcem in Nevo Grašič.

Pisec članka na medijskem portalu SDS tako ugotavlja, da se NSi premika proti levem političnem polu. Številni komentatorji pod člankom pa so Novakovo zaradi tega označili za izdajalko.

Kot da skupno brcanje žoge ne bi bilo dovolj, se je vodja poslanske skupine in drugi na kandidatni listi za evropske volitve Jožef Horvat nekaj dni za tem fotografiral z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom. »NSi znova pri Kučanu in s Chejevimi gverilci. V javnost je prišla nova fotografija predstavnikov NSi in trde levice. Namesto da bi šli h koreninam in k svoji bazi, iščejo svoj politični prostor na levi – pri izrojeni levici,« je zapisal avtor članka na omenjenem portalu.

Neuradno smo izvedeli, da je do srečanja med Kučanom in Horvatom prišlo po naključju in ne namenoma, saj sta se oba udeležila soočenja prekmurskih kandidatov za evropske volitve.

Twitter
Nosilka liste NSi Ljudmila Novak z Milanom Brglezom in Matjažem Nemcem na dogodku Brcnimo rasizem: evropski fuzbal!

Kdo zavrača sodelovanje?

In kaj na napade pravijo v NSi? »Očitki, ki letijo na NSi, so brez osnove in izmišljeni na podlagi starih fotografij. Več kot očitno je, da so namenjeni predvolilnemu metanju polen pod noge. Izpostaviti velja, da gre tipično radikalizacijo političnega prostora, kjer po navadi skrajna desnica in levica zavračata vsakršno kulturo sobivanja in dialoga,« ocenjujejo v NSi.

»Prav zato je naloga sredinskih strank, kot je NSi, da v politiko vnašamo zmernost ter politično kulturo tolerance in dialoga. Namesto agresivne politične govorice in populizma želimo vrniti zaupanje ljudi v zmerno in povezovalno politiko,« še dodajajo.
Neuradno smo sicer izvedeli, da med članstvom NSi vlada zaradi potez SDS vlada nezadovoljstvo. »Če bi mi objavljali slike, kako se Janša smeji še s kom drugim, potem ne bi daleč prišli. To obmetavanje z blatom ne sodi nikamor. Če hočemo biti glasnik neke drugačne politične kulture, potem moramo znati kdaj tudi stisniti zobe in komunicirati na kultiviran način,« nam je zaupal član NSi, ki pa ni želel biti imenovan. Ob tem se sprašuje, za kakšno sodelovanje z SD naj bi sploh šlo.

Glede na ostre napade smo SDS povprašali za uradno stališče o volilni kampanji NSi, a nam na naša vprašanja niso odgovorili. Tako niso niti zanikali očitkov proti NSi, ki jih plasirajo prek svojih medijskih portalov.

SDS lahko sodeluje, NSi ne sme

Čeprav je SDS po zadnjih parlamentarnih volitvah razglašala, da so pripravljeni sodelovati z vsemi strankami, zdaj stranki NSi, s katero naj bi imeli vsaj podobne poglede na politiko in gospodarstvo, očitajo, da se njeni člani fotografirajo s Kučanom.

»Negodovanje« SDS prek medijskega portala vsaj malo diši po dvoličnosti. Člani NSi po njihovem mnenju očitno ne bi smeli biti niti v istem prostoru s političnimi nasprotniki z levega političnega pola, razen v parlamentu, medtem pa je SDS pred dvema dnevoma skupaj z Levico, za katero je sicer videti, kot da je njihov »smrtni« sovražnik, na ustavno sodišče skupaj vložil zahtevo za oceno ustavnosti nekaterih členov novele zakona o kazenskem postopku.