Obsežen požar na deponiji Suhadole

FOTO in VIDEO: Inšpektorji podjetju pred izbruhom požara izrekli že več kazni

S.R.
9. 5. 2019, 11.05
Posodobljeno: 9. 5. 2019, 17.02
Deli članek:

Ponoči je zagorelo v zbirnem centru Suhadole v občini Komenda, gasilci pa se, čeprav so požar omejili in lokalizirali, z njim še vedno borijo. Intervencija bo predvidoma trajala pozno v noč.

Bobo
Požar na deponiji Suhadole.

Čeprav bo intervencija trajala dlje časa, na občini zagotavljajo, da je požar, ki je izbruhnil nekaj minut po polnoči,pod nadzorom in da ne predstavlja nevarnosti za občane. Nekoliko več podrobnosti o požaru so na današnji novinarski konferenci pojasnili vodja intervencije Roman Koncilja, župan Komende Stanislav Poglajen, direktor Publicusa Slavko Hrženjak, ki je lastnik zbirnega centra, ter Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). V tem zbirnem centru je sicer zagorelo že leta 2017. Preiskovalci so takrat zaključili, da je šlo za samovžig. 

Po navedbah Koncilje bo škoda tokrat precej višja kot po prvem požaru. Čeprav so se na kraju znašli dobrih pet minut po sprožitvi požara, se je ta razvil že po celi hali, zaradi toplotnega udara pa so morali celo umikati vozila, je pojasnil ter dodal, da je na terenu še po sedmi uri zjutraj ostalo več kot 50 gasilcev, med gašenjem pa jim je težavo povzročal tudi slab dostop do požarne vode, kar je posledica lege deponije. Na srečo so uspeli rešiti poslovni del objekta, ki je ločen s požarno steno, in južni del deponije, sicer bi bile že tako hude razmere še hujše. Koncilja pričakuje, da bodo na terenu še cel dan in morda tudi globoko v noč, saj gre za podtalni požar, bale so namreč naložene sedem metrov visoko. Kot se je slikovito izrazil, bodo morali »z lopato za lopato premetati 1500 kubikov,« seveda pa bodo lopate zamenjali stroji, a bo treba vseeno prečesati vse smeti.

Bobo
Požar na deponiji Suhadole.

Akutne nevarnosti ni

Akutne nevarnosti za prebivalstvo po navedbah Perčičeve naj ne bi bilo, a bo treba počakati na vzorčno analizo. Pojasnila je sicer, da se dim vali proti Mengšu, a jo je Poglajen hitro opomnil, da veter spreminja smer ter da se je zjutraj kadilo proti Komendi in Kamniku. Sicer pa je škodljivost dima seveda odvisna od tega, kaj je gorelo, je pojasnila Perčičeva in dodala, da »panične nevarnosti za prebivalstvo ni.« Vsekakor bodo po potrebi vzeli tudi vzorce tal, a lahko ti, kot opozarja, »pokažejo tudi kakšne stare grehe.« Dim se sicer hitro redči. 

Bobo
Dim nad deponijo.

Direktor Publicusa Hrženjak o morebitnih vzrokih požara ni želel ugibati, saj bo več znanega po zaključku preiskave, a je pojasnil, da je zgorel material, ki ga pripravljajo za izvoz, torej material, ki ostane po sortiranju odpadkov. Ob tem je opomnil, da se je podjetje v preteklosti zaradi varnosti odločilo, da ne bo več sortiralo lahke frakcije (RDF), a so te ostanke na deponiji še vedno skladiščili, ker niso imeli možnosti prodaje. Z odločitvijo so po njegovih besedah precej omejili vpliv na okolje, a je bil ta požar zanje veliko presenečenje. Dodal je, da za pitno vodo ni nevarnosti, morebitne tovrstne nesreče so namreč upoštevali že v sami gradnji. Na kraju so sicer prisotni policisti, a so njihove možnosti preiskave omejene, saj se s požarom še vedno borijo gasilci, za ugibanja o vzroku požara je tako še prezgodaj.

V zadnjih letih inšpekcija izvedla več izrednih nadzorov

Podjetje Publikus je v evidenco zbiralcev odpadkov vpisano od marca lani. Na tej podlagi lahko lokaciji Centra za ravnanje z odpadki Suhadole v občini Komenda skladišči do 1500 ton zbranih odpadkov, so pojasnili na inšpektoratu. Podjetje ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov s kapaciteto 23.000 ton nenevarnih odpadkov na leto ter dovoljenje za skladiščenje dodatnih 1028 ton odpadkov.

Inšpekcija za okolje in naravo izvaja redni nadzor nad obema napravama za ravnanje z odpadki v centru Suhadole. V zadnjih letih pa je tam izvedla tudi več izrednih nadzorov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je tudi večkrat ukrepala zoper podjetje.

V letu 2017 je tako izdala prepoved prevzemanja odpadkov v nasprotju z veljavnimi predpisi in odredila odstranitev odpadkov, ki niso skladiščeni v skladu z zakonodajo. V zvezi s to odločbo poteka tudi postopek izvršbe z denarno prisilitvijo. Prav tako je uveden prekrškovni postopek.

Tudi odstranjevanje nenevarnih odpadkov z lokacije odlagališča inertnih odpadkov Suhadole v zapiranju, katerega upravljavec je Občina Komenda, poteka na podlagi inšpekcijske odločbe, so nadaljevali na inšpektoratu.

Poleg tega je bila zavezancu izdana odločba, da mora z zemljišča, ki ni del Centra za ravnanje z odpadki Suhadole, odstraniti tja odloženih več sto bal z nenevarnimi odpadki. Gre za bale, ki so lani motile prebivalce Štude pri Domžalah. Podjetje Publikus je bale odpeljalo prav v Suhadole.

Okoljska inšpektorica je sicer ugotovila, da ima Publikus v Suhadolah skladiščenih za dobrih 12.000 ton odpadkov, kar je več od dovoljenih količin. Ukrepala je "skladno s pooblastili, da se odpravijo kršitve".

Podjetje Publikus niti v lanskem niti v letošnjem letu Inšpektoratu RS za okolje in prostor ni podalo vloge za izdajo soglasja za izvoz lahke frakcije na sežig v tujino, so še dodali.

Ministrstvo aktivno rešuje problematiko kopičenja odpadkov

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je medtem poudaril, da se ministrstvo za okolje in prostor pospešeno loteva reševanja problematike odpadkov. "V spoprijemanju s težavo kopičenja odpadkov je ministrstvo že lani izvedlo niz ukrepov, zdaj pa je v pripravi tudi sprememba odpadkovne zakonodaje," so sporočili z ministrstva.

Konec maja naj bi načrtovane spremembe zakonodaje dali v javno obravnavo. "V medresorsko usklajevanje bomo dali tudi uredbo o skladiščenju trdih in gorljivih odpadkov na prostem, s katero bomo poostrili in jasno določili požarne ukrepe," so dodali.