Sojenje Libanoncu

Domnevni naročnik umora nezadovoljen s tolmačem

S.S.
2. 4. 2019, 20.30
Deli članek:

Na okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca.

Primož Lavre
Stephan (na fotografiji) naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010.

Obtoženi libanonski kemik naj bi Plavca krivil za izgubo službe na inštitutu leta 2010, Iračanu, ki naj bi izvršil likvidacijo, pa je brez uspeha ponujal denarno nagrado …

Moški je Stephana kazensko ovadil, postal tajni policijski sodelavec z imenom Ali in tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov pomagal pri prijetju osumljenca 17. oktobra lani, ko sta v nekem gozdu na obrobju Ljubljane testirala orožje. Senat je imel včeraj namen prebrati prevode tajnega snemanja pogovorov med Stephanom in Alijem, a se je zapletlo, saj je imel obtoženi kopico pripomb na delo tolmača arabskega jezika.

STA
Oškodovanec Janez Plavec ne ve, zakaj bi Stephan naročil njegov umor

Govorila v narečju, prepis v knjižni arabščini

Stephan je tolmaču očital, da je delal »lastne interpretacije« pogovora, in ne dobesednega prevoda, ter da nekaterih zapisanih besed sploh ne razume. Stephan je namreč z Alijem govoril v enem od dialektov, tolmač pa ga je zapisal v knjižni arabščini, vendar ga, kot je bilo razbrati iz pregovarjanja vpletenih, vsebinsko ni spreminjal. Sodnica Sinja Božičnik je Stephana sicer večkrat pozvala, naj izpostavi vsebinska neskladja, vendar konkretnega odgovora ni dobila. Naposled je odločila, da bo obtoženi do prihodnjič sam zapisal pogovor v dialektu, tolmač pa bo njegov prepis preveril, ali se vsebinsko ujema z njegovim v knjižni arabščini. Obramba sicer že od začetka sojenja trdi, da so posnetki deloma tudi prirejeni, ne le da njihov prevod ne ustreza dejansko izrečenemu. Kakorkoli. Sojenje se bo nadaljevalo 15. aprila.

STA
Stephan naj bi izkoriščal Kemijski inštitut za lastne zaslužke, zato ga je moral zapustiti.

»Treba ga je izbrisati z obzorja«

Iračan Ali, ki je bil januarja zaslišan prek videokonference z neznane lokacije, z zakrito sliko in popačenim glasom, je sicer v večurnem pričanju podrobno pojasnil, kako sta se s Stephanom spoznala leta 2016 v fitnesu v Šiški in da se je Stephan začel zanj posebej zanimati po tem, ko je izvedel, da je bil v Iraku pripadnik specialne enote policije. Za »eno samo operacijo« mu je ponudil 25 tisoč evrov in mu za izvedbo priskrbel vse potrebno: pištolo, dušilec, fotografijo žrtve, njen urnik, tekočino za brisanje prstnih odtisov … Imena »tarče« pa Stephan Aliju ni razkril. Na njegova vprašanja, zakaj se ga hoče znebiti, mu je odgovarjal, da bosta tako »poravnala neke račune«. »Slabe ljudi bomo obsodili sami; ni greha, če likvidiraš takega človeka, ki nagaja sodelavcem v službi in dela slabe stvari za druge; treba ga je izbrisati z obzorja.«