Novo

Britanska premierka bo zaprosila za malce daljšo preložitev brexita

G.G.
2. 4. 2019, 19.29
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 20.37
Deli članek:

Glede brexita je skoraj vsak dan nekaj novega.

Reuters
Theresa May in njeni kolegi poslušajo Jeremya Corbyna.
"Čeprav tudi po današnjem dnevu ne vemo, kakšen bo končni rezultat, bodimo potrpežljivi," je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Britanska premierka Theresa May je po današnji izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april.

V naslednjih dneh se je pripravljena pogovoriti s šefom laburistov Jeremyem Corybnom. Skupaj naj bi korigirala njen izstopni dogovor, od katerega ne odstopa, čeprav je bil v parlamentu že trikrat zavrnjen.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Če se ne bosta uspela uskladiti niti o eni možnosti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, "kateri smeri naj sledi", poroča britanski BBC.

Mayeva si tako prizadeva za daljši odlog, toda ne predolg, saj ne želi, da mi morala Velika Britanija 22. maja sodelovati na evropskih volitvah.