Zaradi nestrokovnosti poškodovani konji?

Kaj skrivajo v Kobilarni Lipica? Inšpekcija potrdila, da je bilo poškodovanih 10 konjev, dva huje!

Ž.K.
2. 4. 2019, 19.17
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 19.56
Deli članek:

Po spletu je pred dnevi zakrožila slika lipicanca z več deset vidnim poškodbami po trupu in glavi. V Kobilarni pojasnjujejo, da je to normalni del vpeljevanja v čredo. Zakaj je potem uveden prekrškovni postopek.

Facebook
Slike poškodovanega lipicanca so razburile javnost.
Preiskuje tudi policija
Prijava podana NA PU Koper so potrdili, da so od neznane osebe pretekli teden prejeli obvestilo o mučenju živali v Lipici. Nadaljnje postopke bodo uskladili z inšpekcijskimi službami, ki že obravnavajo primer. 

Na facebooku se je pred dnevi pojavil zapis Iztoka Humarja, trenerja konjev, ki pravi takole: »Posredujem vam sliko mladega kastrata, na katerem je vidnih vsaj 30 ugrizov in brc po celem telesu, samo zato, ker se je tako odločil nekdo, ki smo mu lipicance zaupali, nima pa dovolj znanja, da bi vedel, da komaj mesec po kastraciji konj kaže še vse lastnosti žrebca, torej naskakuje kobile, ki se branijo z brcanjem in grizenjem in se zanje tepe z drugimi 'svežimi' kastrati. Taki kastrati se v Lipici že tri dni preganjajo in tepejo, nekaterim so zaradi izčrpanosti morali pomagati z infuzijo, huje poškodovane pa so zašili in jih skrbno skrivajo v temnih boksih, kamor nimamo dostopa.« Zaradi slike in prijave, ki je nastala na podlagi slednje, so bili včeraj v Lipici deležni izrednega inšpekcijskega nadzora. Na obtožbe pa so se odzvali iz Kobilarne Lipica, kjer pravijo, da so navedbe g. Humarja o krvavih prizorih in konjih, ki naj bi se »že tri dni preganjali in tepli«, popolnoma neresnične in neutemeljene.

Danes zvečer pa nova informacija! V dnevniku na TV Slovenija so poročali, da je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ugotovila, da je bilo v Kobilarni Lipica poškodovanih deset konjev, od tega dva huje. zato sta bila tudi "kirurško oskrbljena". V Lipici bodo zato opravili celovit nadzor, uvedli pa so že prekrškovni postopek.

Nova čreda

Nadaljujmo s pojasnili kobilarne pred to informacijo.

Priznavajo, da je eden izmed konj sicer moral biti deležen veterinarske oskrbe in je dobil tri šive. Kot so pojasnili, so v torek, 26. marca, med 8. in 13. uro prvič skupaj izpustili na pašnik sedem konj (kastratov) in osem kobil, s ciljem oblikovanja nove črede konj za izvajanje programov turističnega jahanja. Oblikovanje nove črede je bilo potrebno zato, ker se bodo s temi konji v prihodnjih mesecih izvajale ure terenskega jahanja in večdnevni programi terenskega jahanja, med katerimi bodo ti konji skupaj preživeli veliko časa in bodo tudi izpuščeni v skupne izpuste.

Razvrščanje po hierarhiji

Kot pravijo v kobilarni, je vse to mogoče samo, če se konji v novi čredi medsebojno razvrstijo po hierarhiji, kar pomeni, da vsak konj najde v skupini svoje mesto in dobi svoj status. To pomeni, da eden izmed konj prevzame mesto vodilnega v čredi, ostali konji pa njegovo avtoriteto sprejmejo in upoštevajo. »V tem primeru torej ne gre za posledice nestrokovnega dela s konji, ampak dejstvo, da so se konji pri oblikovanju nove črede razvrstili glede na status. Vedenje konj v tem primeru je bilo povsem naravno, primerno njihovi naravi in svobodi ter primerljivo z vedenjem drugih črednih živali v takih primerih,« so nam pojasnili v pismu iz Kobilarne Lipica. Med konji je torej prišlo do »fizičnega obračuna« za status znotraj črede in konj, ki ga vidimo na sliki, ki jo je delil g. Humar, je očitno potegnil kratko.

Kdo laže?

V pojasnilu, ki smo ga prejeli iz Kobilarne, so zapisali še: »Konji pri tem niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe. Le en konj (kastrat) je prejel odrgnine in tri šive. Vsi ostali konji so bili že naslednji dan znova izpuščeni skupaj na isti pašnik in so vse dneve do zdaj preživeli skupaj, pri čemer ni prišlo do nobenih nadaljnjih poškodb. Vedenje črede je vse dni popolnoma mirno.« A kot smo uspeli izvedeti iz zanesljivih virov, naj bi v knjigah zdravljenj, ki jih je dobila veterinarska inšpekcija, pisalo, da so konje zdravili še ta konec tedna, poškodovani pa naj bi bili skoraj vsi v novi čredi.

Konji prestari?

Da je vzpostavljanje hierarhije znotraj črede sicer nekaj normalnega, nam pove Lilijana Gros, profesorica na biotehniškem izobraževalnem centru. Kot razloži, naj bi imeli konji, ki naj bi bili kastrirani do tretjega leta, prenizke ravni spolnih hormonov, da bi bili napadalni do te mere, da bi lahko koga poškodovali, in da v tem, da so bili konji skupaj spuščeni v ogrado, ni nič spornega. Hkrati nam je Lilijana Gros potrdila, da konji obdržijo vedenjske vzorce žrebcev še več mesecev ali pa celo let po kastraciji. A ko smo povprašali po starosti konjev, ki so se zravsali pretekli teden, so nam iz Lipice sporočili, da gre za konje stare šest in sedem let, v sporočilu za javnost pa so zapisali še, da so bili kastrirani pred tremi meseci.

Lažejo!

Iztok Humar pojasnila Kobilarne ocenjuje za nesmiselna in jih obtožuje laganja. Kot pravi, bi morali konje v čredo uvajati postopoma in jim pustiti, da se navadijo drug na drugega. »Najboljše, da tudi otrokom v vrtcu pustimo, da se tepejo, da bodo vedeli, kdo je glavni. To je nesmisel.«, je slikovit Humar. Ko ga vprašamo, kje vidi razlog za to, da naj bi v Lipici ravnali nestrokovno, pa nam odgovori, da meni, da hočejo Lipico uničiti in jo poceni prodati. A poslovni rezultati Holdinga Lipica, katerega del je tudi Kobilarna, kažejo, da podjetje posluje vsako leto bolje, iz ministrstva za gospodarstvo pa so nam sporočili, da Lipica nikakor ni predvidena za prodajo.

Facebook
Iztok Humar trdi, da v Lipici s konji ravnajo nestrokovno.