Direktorska goljufija

V imenu direktorja poslali elektronsko sporočilo za nakazilo, prevara uspela

J.P.
29. 3. 2019, 13.03
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 13.05
Deli članek:

Tako imenovana direktorska goljufija je ustanovo stala dobrih 23.000 evrov.

PU Kranj
Ne nasedajte na takšna elektronska sporočila (fotografija je arhivska).

Računovodska služba ustanove na območju Šmarja pri Jelšah je v sredo dobila elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal njihov direktor, v katerem je odredil nakazilo 23.700 evrov na račun pravne osebe v tujini. Nakazilo so izvedli. Ko so včeraj dobili podobno sporočilo, so posumili, da gre za goljufijo.

Celjska policijska uprava je bila včeraj obveščena o podobnem primeru v eni od celjskih ustanov, v kateri so dobili elektronsko sporočilo za nakazilo 42.700 evrov, ki naj bi ga poslala njihova direktorica. Posumili so, da gre za goljufijo, zato denarja niso nakazali.

Storilci v večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe, policisti pa so tudiže obravnavali primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabljali zelo podobne elektronske naslove, kot jih dejansko uporabljajo. Največkrat je šlo le za razliko v eni sami črki elektronskega naslova.

Policija svetuje

"V primeru zaznanih poskusov goljufij ali goljufij in posledično oškodovanj naj oškodovanci takoj obvestijo poslovno banko s katero poslujejo in zadevo takoj prijavijo najbližji policijski enoti. Nujnost takojšnje prijave je namreč ključna za izvedbo uspešnih ukrepov policije in drugih pristojnih organov v smislu uspešnosti izvedbe zavarovanja oziroma blokiranja nakazanih sredstev na transakcijskem računu tovrstnih prejemnikov."