Šel je predaleč

Šiško na prostosti ocenil, da je sodišče priznalo deželo Štajersko

G.G./STA
29. 3. 2019, 10.55
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 11.52
Deli članek:

Bo z relativno ugodno sodbo zaključeno »politično« udejstvovanje Andreja Šiška? Kot kaže, ne, saj Šiško sodbo razume kot ustanovitev dežele Štajerske.

STA
Šiško med podporniki. Odpravili so se praznovat rojstni dan generala Maistra.

Šišku je po sodbi odpravljen pripor, zaporna kazen pa se bo iztekla 12. aprila, saj je bil že od 12. septembra lani v priporu. Nekdanji predsedniški kandidat sodbo interpretira na svojstven način. Meni, da je s tem sodišče priznalo ustanovitev dežele Štajerske. Menda pa se je našel že vojvoda dežele Kranjske.

"Pomembno je da sem na svobodi in lahko govorim. Čeprav bom odslej pri vsaki besedi, ki jo bom izrekel, vedno najprej povedal, da nikogar k ničemer ne pozivam in nikogar k ničemur ne ščuvam. Kaj pa kdo razume, pa je druga stvar. Jaz govorim slovensko, očitno pa imata tožilec in sodnica težave z razumevanjem," je dejal Šiško in dodal, da "namerava v naslednjih dneh sestaviti pismo, ki ga bo naslovil na premierja Marjana Šarca, nato pa pričakuje, da bi v kratkem organizirali sestanek z njim in obrambnim ter notranjim ministrom, s katerimi bi se dogovorili za sodelovanje s policijo in vojsko."

STA
Andrej Šiško na trdi zatožni klopi.

Kako je osemmesečno zaporno kazen pojasnila sodnica Vanja Verdel Kokol? V obrazložitvi sodbe je izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je po njenih besedah pojavilo šele po začetku kazenskega pregona. "Demokratično urejena družba ni nekaj samoumevnega, nekaj česar ni mogoče ogroziti. Zato je treba jasno postaviti meje, da se njeni temelji ne spodkopljejo," je poudarila.

Šiško je besede sodnice označil kot tragikomične, a če bo njegovih sedem mesecev v priporu kakorkoli pripomoglo, da bodo v Sloveniji stvari za vse državljane šle na boljše, potem lahko gre tudi nazaj v pripor. "Upam, da bo to imelo kakšen vpliv," je dejal in opomnil, da imajo ustanovitev dežel v programu Gibanja Zedinjena Slovenija, zato so že ustanovili deželo Kranjsko, kmalu naj bi tudi Koroško.

Tožilec Tilen Ivič je bil z obsodilno sodbo zadovoljen, saj je sodišče v ravnanju obeh obtoženih zaznalo vse znake očitanih kaznivih dejanj, kar dokazujejo že od začetka postopka. S tem je bil po njegovem mnenju dan tudi pomemben signal za v prihodnje, da se takšna in podobna kazniva dejanja nikakor ne bodo tolerirala v demokratični družbi.

Za Šiškovo zagovornico Lucijo Šikovec Ušaj je obsodilna sodba in višina kazni skoraj povsem pričakovana, saj je skoraj v celoti v roku trajanja pripora, s čimer bi se država izognila plačilu odškodnine. Napovedala je pritožbo, čeprav po njenem mnenju ne gre več za Šiška, ki je svoje odsedel in mu v zapor najverjetneje ne bo več treba, pač pa za pravne standarde.

STA
Šiško in njegova zagovornica, odvetnica Lucija Ušaj.

Soobtoženemu Mateju Lesjaku je sodnica izrekla pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna.

STA
Med poslušanjem sodbe.