Goljuf Martin

Najprej dvorjenje, potem pa streznitev

Janja Ambrožič / Dolenjski list
2. 2. 2019, 07.46
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so odvzeli prostost 34-letniku zaradi storitve več kaznivih dejanj goljufije in ga privedli k preiskovalni sodnici v Krškem. Ta je zanj odredila pripor.

Dolenjski list
Martin Povhe pred 10 leti, ko so ga zaradi podobnih goljufij, kot mu jih policija očita zdaj, obsodili na devet let zapora.

Iz zanesljivih virov je izvedel, da gre za Martina Povheta z Rake, starega znanca policije in sodišča, poroča Dolenjski list v aktualni tiskani izdaji.

Različni pristopi

Lani naj bi v Posavju, na Dolenjskem, v Suhi krajini in Ljubljani ogoljufal več ljudi. Imel je različne pristope. Nekaterim je obljubljal dobavo avtomobilov po zelo ugodnih cenah, ko je dobil predplačilo v gotovini (tudi več tisoč evrov!), pa je izginil. V prodajalnah z avtomobilskimi deli se je dogovoril za odlog plačila, vzel blago in nikoli plačal.

Zviti casanova vzel denar in izginil

Najbolj zanimiv način pridobivanja denarja je ubral pri ženskah, s katerimi je po družbenih omrežjih navezal stike (predstavljal se je z lažnimi imeni), se z njimi srečal, vzpostavil ljubezenski odnos ter si z različnimi lažmi in pretvezami od njih izposojal denar. Seveda ni šlo za izposojanje, kajti denarja ni imel namena vrniti.

Zaljubljene žrtve so zvitemu casanovi izročale prihranke, si zanj izposojale denar in celo najemale kredite. Kakšno presenečenje, ko je dobil denar, je z njimi prekinil vse stike. Verjetno je upal, da si ga ne bodo upale prijaviti organom pregona, a je bila ena od njih toliko prisebna, da se kljub grožnjam ni pustila zmesti.

Ko je policija začela raziskovati zadeve, se je klobčič njegovih goljufij odvijal in odvijal.

Prijavite ga!

»Goljuf si je s kaznivimi dejanji pridobil protipravno premoženjsko korist za najmanj 70.000 evrov. Kriminalisti preiskavo nadaljujejo in ocenjujejo, da je bilo žrtev še bistveno več, vendar ga oškodovanci goljufij niso naznanili organom pregona. Morebitne oškodovance 34-letnega goljufa ali podobnih primerov goljufij pozivamo, da o tem obvestijo policiste na najbližji policijski postaji,« poziva Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Povhe je očitno nepoboljšljiv, kajti pred slabimi 10 leti so ga na krškem sodišču na devet let zapora obsodili, ker si je z najmanj 25 goljufijami prisvojil približno 400 tisočakov. Kdo ve, koliko žrtev si je našel tokrat? Če ste bili med njimi, o tem čim prej obvestite policijo.