Trije mrtvi

VIDEO: Bombnik prepolovilo, ostali sta le dve goreči krogli

R.T.
27. 1. 2019, 16.04
Posodobljeno: 27. 1. 2019, 16.11
Deli članek:

V hudi nesreči ruskega strateškega bombnika na arktični letalski bazi so umrli trije od štirih članov posadke.

Zajem zaslonske slike
Ob pristanku ga je prepolovilo.

Na dan so prišli posnetki hude nesreče ruskega letala Tupoljev Tu-22M, ki se je prejšnji teden med pristankom na letališču vojaške baze Olenja prepolovilo in je nato končalo v plamenih. V nesreči so umrli trije člani posadke.

Strateški bombnik Tu-22M je poskušal pristati v izjemno težavnih vremenskih razmerah, pri stiku s pristajalno stezo pa je bila sila prevelika, zato ga je nekoliko odbilo in dobesedno prepolovilo. Ostali sta le dve goreči krogli, ki sta poleteli po stezi tega oporišča, ki se nahaja znotraj polarnega kroga. Kot po čudežu je en član posadke nesrečo preživel, a naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje kritično. 

Je bilo na krovu orožje? 

Videoposnetek je na površje priplaval šele pet dni po nesreči, saj naj bi ruske oblasti poskušale prikriti vse razsežnosti tragedije. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je šlo za vojaško vajo, na bombniku pa naj ne bi bilo orožja, čemur pa so nekateri mediji pozneje oporekali, saj naj bi bil po pričevanju neimenovanega vira opremljen z raketo. 

V nesreči so umrli major Aleksej Gurjev, ki je letalo pilotiral, kopilot Konstantin Mazunin in navigator Viktor Grejf, zadnji je umrl med prevozom v bolnišnico. Nesrečo je preživel navigator Maksim Rilkov.