Metilni alkohol

Zdravniki so mu življenje rešili s 15 steklenicami piva

R.T.
27. 1. 2019, 11.40
Deli članek:

Moški, ki je umiral zaradi zastrupitve z alkoholom, se ima za življenje zahvaliti petim litrom piva, ki so mu ga v želodec na silo vbrizgali zdravniki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

48-letni Vietnamec Nguyen Van Nhat je na božični dan omagal od pijače. Odpeljali so ga v bližnjo bolnišnico, kjer so zdravniki ugotovili, da gre za hud primer zastrupitve s smrtonosnim metilnim alkoholom ali metanolom. V telesu je imel 1000-krat večjo vsebnost metanola od varne, poroča portal Newsweek.

Medicinska ekipa pod vodstvom zdravnika Le Van Lama mu je nemudoma v želodec vbrizgala tri male steklenice oziroma en liter piva. Čez dan so s terapijo nadaljevali. Vsako uro je v želodec dobil vsebino ene steklenice. Moški je preživel.

Metilni alkohol, ki je po občutku pijanosti podoben etilnemu alkoholu, je za telo izjemno škodljiv, saj se v telesu spremeni v zelo strupeno snov formaldehid. Ta proces pa se lahko prepreči z etanolom, ki zaustavi razgradnjo metanola v formaldehid. Pivo ima visoko vsebnost etanola in zelo nizko metanola, kar pomeni, da lahko v primerih zastrupitve s slednjim deluje kot protistrup. Ta mehanizem je 48-letnemu Vietnamcu rešil življenje.