V pripor

Do 4700 evrov s pošiljanjem lažnih pošiljk

T.L.
28. 11. 2018, 07.55
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 09.03
Deli članek:

Sodnik je v pripor poslal 28-letnika, ki je septembra ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb.

Profimedia
Nekateri so 59,97 evra za pošiljko tudi plačali.

Policisti PP Vič so v preteklem tednu odvzeli prostost 28-letnemu osumljencu, ki je septembra letos ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb tako, da jim je preko lažnega podjetja po pošti poslal pisemske pošiljke z odkupnino in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 4.737,00 evrov.

Prejemniki pisemskih pošiljk so bili izključno samo samostojni podjetniki. Naslovnike je zavedel s pošiljko, ki je bila opremljena s štampiljko strogo zaupno in navedbo zaupanja vrednega organa, ki dejansko pošilja določene zahteve v zvezi z opravljanjem samostojne obrti.

V okviru kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je 28-letnik konec meseca avgusta z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sklenil pogodbo z družbo, ki se ukvarja s poštnimi storitvami, v imenu lažno registrirane družbe Xelio Icc ter tako z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil v zmoto preko 70 samostojnih podjetnikov, ki so prejeli pisemske pošiljke z odkupnino v višini 59,97 evra, ki pa te pošiljke niso naročili. V pošiljki so prejeli t.i. »doživljenjski dostop« do spletnega mesta www.pogodba.org. Osumljeni je 4. 9. 2018 v poštno logističnem centru v Ljubljani oddal 354 paketov od lažne družbe, pri čemer je bil kot pošiljatelj paketa naveden Davčni in pravni institut.eu, Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana. Kuverta je bila opremljena s štampiljko, dodana je bila oznaka strogo zaupno, kot prejemniki pa so bili navedeni samostojni podjetniki iz celotnega območja Republike Slovenije.

Kot poroča policija, so 5. septembra na družbi s poštnimi storitvami pričeli prejemati klice oziroma reklamacije naslovnikov, da jim vsebina paketa ni poznana in tega niso naročili. Omenjene pakete je z odkupnino plačalo 79 samostojnih podjetnikov, medtem ko je bilo 275 paketov umaknjenih iz pošiljanja. Nadalje je bilo v okviru kriminalistične preiskave ugotovljeno, da družbi Xelio Icc ter Davčni in pravni institut.eu v Sloveniji ne obstajata. Policisti so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli več elektronskih naprav in nosilcev podatkov (USB ključki, tablični računalnik, mobilni telefon). Po vseh zbranih obvestilih je bil podan utemeljen sum, da je 28-letnik storil kaznivo dejanje goljufije. Policisti so ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. 28-letnik je bil sicer za tovrstna dejanja že obravnavan.