TRAVMATIČNA IZKUŠNJA

Obračun s staršema na račun otroka?

Nenad Glücks / Reporter
28. 11. 2018, 07.00
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 07.22
Deli članek:

Staršema in predvsem njuni hčerki so na Osnovni šoli Preska pod vodstvom ravnatelja Primoža Jurmana povzročili neizbrisno travmo.

Dreamstime
Po besedah staršev je imela hčerka po travmatičnem dogodku ves čas občutek, da jo na šoli opazujejo, nadzorujejo (fotografija je simbolična).

Za starše 14-letnega dekleta iz okolice Medvod se je 4. novembra pred štirimi leti začela nočna mora. Dekle je bilo tedaj staro 10 let in je obiskovalo Osnovno šolo Preska pri Medvodah, natančneje njeno podružnično šolo Topol. Mama je tega dne prejela klic z OŠ Preska od učiteljice dodatne strokovne pomoči Ksenje Kos, da so prejeli prijavo o nasilju nad njeno 10-letno hčerko. Bila je prepričana, da gre za pomoto, vendar je Kosova rekla, da je zadeva resna.

Dekle je pediater po dogodkih na šoli napotil k psihologu, ki je zapisal, da je bilo za dekle hudo, počasi bo morala preboleti travme, ima težave na psihološkem področju, ki ji ogrožajo zdravje.

Mati zgrožena nad lažmi

Mama je takoj prišla v šolo, na katero je hodila tudi njena druga hčerka. Tam sta jo čakala dva zaposlena iz Centra za socialno delo Medvode in Ksenja Kos. Slednja ji je predala zapis (prijavo), ki ga je prejela po elektronski pošti. Že po nekaj stavkih je mama, kot pravi, začela jokati, saj je šlo za same laži. Pisalo je namreč, da je njen mož, dekletov oče, vsak dan nasilen do njune hčerke, jo pretepa, z njo surovo ravna, je sadist in ima orožje za ubijanje živali. Mama poudarja, da ni oče hčerke nikoli pretepal, na noben način ni bil nasilen do nje.

Razredničarka Simona Jarc je pozneje v dopisu na CSD navedla, kaj naj bi dekle tistega dne govorilo. Da jo oče vsak dan udari z roko, tudi s palico. Brez razloga. Da morata s sestrico ob koncih tedna zgodaj vstajati in delati v hlevu (družina ima kmetijo), sicer sta tepeni. Komaj čaka, da gre v šolo, kjer je varna ... Tistega dne so dekle »pustili« domov iz šole šele, ko jim je mama zagotovila, da jo »lahko zaščiti«. Ni ji bilo jasno, pred kom naj jo zaščiti. Kosova je celo vztrajala, da naj gre otrok domov h gospe, materi učiteljice slovenščine na šoli. Vpleteni so si namreč v sorodu: dekletov oče je brat matere učiteljice slovenščine. Ravno učiteljica slovenščine – torej njegova nečakinja – je spisala prijavo! Vendar na CSD niso bili za to, da gre dekle od doma.

Primož Lavre
OŠ Topol

Zasliševanja dekleta

Ko jo je naslednji dan mama vprašala (dan prej je bilo dekle v šoku), kaj je v šoli govorila, je začela jokati. Dejala je, da so jo učiteljice v šoli zasliševale. Ob njihovem zasliševanju je začela močno dihati, loviti sapo, za hip je celo omedlela. Mama je takoj poklicala zdravnico, ki ji je svetovala, naj hčerko umiri, ji da hladne obkladke. Dan zatem sta se zglasili v ambulanti v ZD Medvode. Zdravnica Vida Šušteršič Bregar se je seznanila s postopki prijave nasilja. Ugotovila je, da je deklica vidno prizadeta zaradi načina zasliševanja na podružnični OŠ Topol. Iz njene dokumentacije ni razvidno, da bi bila kdaj pregledana zaradi posledic nasilja. Pozneje so pogovor s hčerko s privolitvijo staršev opravili v CSD Medvode, a brez njune prisotnosti. Hčerka ni potrdila nasilja v družini.

Kako je sploh prišlo do prijave?

Zgrožena starša še danes ne moreta verjeti, da je Ksenji Kos prijavo poslala njuna na šoli zaposlena nečakinja – učiteljica slovenščine. O domnevnem nasilju pa je nečakinji povedala njena mama, torej sestra dekletovega očeta. Njej naj bi dekle o nasilju zaupalo samo. Starša se sprašujeta, le zakaj je sestra brata lažno obtožila nasilja. Ne želita špekulirati, kaj je povod.

Policija je zoper očeta na začetku decembra 2014 podala kazensko ovadbo, vendar jo je tožilka Zvonka Knavs gladko zavrgla.

Inšpekcija: več kršitev predpisa

Postopek na šoli je pod drobnogled vzel inšpektorat za šolstvo. Šolski inšpektor Alen Kofol je pri izrednem inšpekcijskem nadzoru na šoli nekaj mesecev po dogodku ugotovil, da Ksenja Kos (vodila je zaslišanje dekleta) glede na sistematizacijo delovnih mest ter na opis del in nalog ni svetovalna delavka OŠ Preska. Poudaril je, da Kosova in učiteljica slovenščine v primeru nasilja v družini nista ravnali v skladu s 3. členom pravilnika o obravnavi nasilja v družini, ki določa protokol ob prijavi nasilja. Po besedah šolskega inšpektorja zapis dogodka (zaslišanje učenke), ki je uradni dokument in podlaga za prijavo nasilja v CSD, ne povzema točnih informacij o dogodku, zaradi česar je spet kršen pravilnik. Interni tim v zvezi s to zadevo so na šoli sklicali šele 10 dni po prijavi, in ne že naslednji dan, kot določa pravilnik. Inšpektor Kofol je zatrdil, da ravnatelj Jurman in nekateri zaposleni niso delovali v skladu s pravilnikom, zato je ravnatelju izrekel inšpekcijski ukrep – opozorilo.