Smrtne poškodbe

Damijana ubil neprišteven: devet let zapora

Janja Ambrožič, Dolenjski list
6. 11. 2018, 20.45
Deli članek:

Kovačič je Brajdiča dvakrat ustrelil z razdalje enega metra. S tožilstvom je sklenil sporazum o priznanju krivde. V naselju Vejar ni bil priljubljen, vsi so vedeli, da ima orožje.

J.A.
Želko Kovačič je Damijana Brajdiča ustrelil z razdalje enega metra.

Na novomeškem okrožnem sodišču je svoj epilog dobilo junijsko streljanje v trebanjskem romskem naselju Vejar, ki se ni končalo le s poškodbami, kakor smo poročali takrat, ampak s smrtjo. Triinštiridesetletni Damijan Brajdič, žrtev, je namreč slabe tri tedne po streljanju umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaradi tega je tožilstvo zoper strelca, 38-letnega Želka Kovačiča iz Vejarja, spisalo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje uboja, ki pa ga je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

»Kazen je primerna in ustrezna«

Ker sta obtoženec in tožilstvo v začetku tega meseca podpisala sporazum o priznanju krivde, na naroku pri sodnici Mojci Hode ni bilo dvoma, da bo izrekla tudi sodbo. Kovačiča je obsodila na devet let zapora, kakor je bilo zapisano tudi v sporazumu. »Ocenjujem, da je kazen primerna in ustrezna. Zlasti pomembno je dejstvo, da ste to storili v stanju hude alkoholiziranosti in bistveno zmanjšane prištevnosti. Kazen je skladna s trenutno obstoječo sodno prakso,« je sodbo na kratko obrazložila sodnica in obtoženca glede na njegovo socialno stanje (njegova družina živi samo od socialne podpore) oprostila stroškov postopka. Kovačičev zagovornik Marko Štamcar je predlagal, da Kovačiča že pred pravnomočnostjo sodbe napotijo na prestajanje kazni zapora na Dob.

Ustrelil ga je z razdalje enega metra

Točen scenarij dogodka v Vejarju, ki velja za enega najbolj urejenih romskih naselij v državi, ni znan. Policija je sicer po dogodku v poročilo zapisala, da naj bi bila Kovačič in njegova žrtev že dlje časa v sporu. Ker sojenja pravzaprav ni bilo, tudi Kovačič ni povedal, kaj ga je napeljalo k temu, da je Brajdiča pri dnevnem centru Kher šu beši ustrelil v prsni koš in glavo. Izvedeli smo, da je bil takrat storilec močno pijan (v kilogramu krvi so namerili 2,06 grama alkohola), kar je pomenilo, da je bila njegova sposobnost razumevanja pomena svojega dejanja in obvladovanja bistveno zmanjšana. Po streljanju se je s skuterjem odpeljal v bližnji gozd, kjer pa so ga policisti kmalu prijeli. Pri sebi je imel pištolo z nabojnikom in tri naboje. Od takrat ga ni bilo več doma, saj so mu odredili pridržanje in pripor. Tako verjetno tudi še ni videl svojega četrtega otroka, ki se je rodil po tem streljanju. Po naših informacijah Kovačič, ki izhaja z Otočca, med krajani Vejarja ni bil najbolj priljubljen, saj naj bi v naselje prinesel strah in nemir, bil naj bi glasen, nasilen, naokoli pa je razkazoval orožje.