STAVKA

Sindikat na spletni strani več o sindikalnem turizmu kot stavki

Mihael Korsika
6. 11. 2018, 19.55
Posodobljeno: 13. 11. 2020, 09.11
Deli članek:

Sindikat pravosodnih delavcev je v ponedeljek začel stavko, zato državljane poziva, naj na sodišča ne hodijo, če tam nimajo nujnih opravil.

STA
pravosodni policist

Zahteve

Sindikat delavcev v pravosodju od vlade zahteva takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Predstavniki vlade so se v ponedeljek na ločenih pogajanjih o stavkovnih zahtevah sestali s tremi skupinami sindikatov javnega sektorja, medtem pa so se istočasno na seznamu stavkajočih zaposlenih v javnem sektorju – policisti so prvega oktobra odmrznili stavko –, pridružili tudi člani sindikata delavcev v pravosodju. Enako kot za može v modrem, ki zaradi zakonskih omejitev ne morejo izvesti stavke v polnem obsegu, velja tudi za zaposlene v pravosodju.

Počasneje in bolj natančno

Predsednik stavkovnega odbora Tomaž Virnik je za sta pojasnil, da bodo stavkali tako, da bodo delali bolj natančno in počasneje. »Vse zaposlene v dejavnosti sodstva (sodišča, tožilstva, zapori, prevzgojni zavodi, uprava, državno odvetništvo …) pozivamo, da do nadaljnjega delajo počasneje in natančneje in ne presegajo nezakonitega nadurnega dela,« so zapisali na spletni strani sindikata.

Stavkajoči bodo opravljali delo v razpisanih narokih, na glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeli za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. Poslovali bodo v postopkih, za katere je z zakonom odločeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, so zapisali v stavkovnem odboru. V sindikatu državljane pozivajo, naj spoštujejo njihovo pravico do stavke in ne hodijo na sodišče, če tam nimajo nujnih opravil.

Pravosodni delavci ne izključujejo zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado ne bo dosežen. Tako obstaja možnost, da se bodo člani sindikata udeležili velikega protestnega shoda javnega sektorja, ki je predviden za peti december.

STA
Pravosodni delavci zagrozili z udeležbo na protestih petega decembra

Turistična agencija ali sindikat?

Pogled na spletno stran Sindikata delavcev v pravosodju sicer vzbudi vtis, da smo pomotoma pristali na portalu turistične agencije. Izmed zadnjih 20 sporočil od začetka aprila, ki so objavljena v zavihku Novice, namreč o stavki govori le eno. Več lahko med drugim izveste o sindikalnih igrah, kostanjevem pikniku, praznovanju martinovanja ali prihoda dedka Mraza, prostih počitniških kapacitetah, ponudbi za Ski Opening Francija in otvoritvi smučarske sezone v Kronplatzu, izletu na Oktoberfest ali Dolenjsko in Belo krajino ter o nepozabnih doživetjih v zahodni Srbiji.

Vse seveda po sindikalnih cenah. Dan po petem decembru, ko obstaja možnost, da se bodo člani sindikata udeležili velikega protesta javne uprave, bodo tako lahko odšli na smučanje v Kronplatz. Cena paketa, ki vključuje tridnevni najem apartmaja, končno čiščenje, posteljnino in brisače, štiridnevno smučarsko vozovnico in osnovno zdravstveno zavarovanje Coris, je 200 evrov. Za primerjavo – samo štiridnevna smučarska vozovnica v predsezoni je na tem smučišču vredna 164 evrov.