Jemal malo po malo

Tudi Oto Pestner je nasedel! Znani Slovenci v krempljih nepoboljšljivega goljufa

S.S.
11. 9. 2018, 19.30
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 14.38
Deli članek:

Med žrtvami so pevec Oto Pestner, jazz kitarist Primož Grašič ter predsednik uprave mežiškega Cablexa in predsednik Smučarskega kluba Črna Boris Debelak.

Internet
Oto Pestner
Pravi Simon Novak iz Kranja je pojasnil, zakaj in kako mu goljufiji soimenjak že vrsto let povzroča težave.

Kranjčan Simon Novak je bil pred kratkim pravnomočno obsojen za pet goljufij in ponarejanje listin. Nepoboljšljivi goljuf  je od petih oškodovancev skupno izmolzel 4000 evrov, med sojenjem pa se je potem na vse pretege trudil dokazati, da ni sposoben spremljati obravnav zaradi kronične srčne bolezni. Večino goljufij, opisanih v obtožnem predlogu, je 45-letnik nanizal že leta 2013, pravnomočno obsodbo pa je dočakal šele letos. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so mu prisodili enotno kazen dve leti in pol zapora, na kar sta se pritožila tako obtoženi kot tožilstvo. Obtoženi je zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka zahteval novo sojenje, tožilstvo pa ostrejšo kazen. Višji sodniki so potem delno ugodili le pritožbi tožilstva in Simonu Novaku prisodili leto več, in sicer enotno kazen tri leta in pol zapora.

Mediaspeed
Boris Debelak, predsednik SK Črna na Koroškem, in alpska smučarka Tina Maze.

Pestnerju obljubljal nepovratnih 250 tisočakov

Med goljufovimi žrtvami so bili, kot smo omenili, tudi nekateri znani Slovenci. Oto Pestner je Novaka poleti 2013 kontaktiral prek spletne strani Posoja.si, obtoženi pa se mu je lažno predstavil kot Simon Rozman in mu natvezil, da je zastopnik za Slovenski podjetniški sklad in da mu lahko za podjetje zagotovi nepovratna finančna sredstva v višini 250 tisoč evrov. Ko sta se potem srečala v živo, je Novak od Pestnerja za izdelavo elaborata zahteval tisoč evrov, vendar priljubljeni pevec takrat ni imel toliko denarja pri sebi in mu je izročil »le« 500 evrov, ki jih potem ni več videl.

Enako zgodbo je Simon Novak »prodal« jazz kitaristu Big Banda RTV Slovenija Primožu Grašiču, ki si je v Kranju prizadeval organizirati glasbeni festival, in ga oškodoval za tisoč evrov. Na Novakove limanice se je oktobra 2013 ujel tudi predsednik uprave mežiškega Cablexa in predsednik Smučarskega kluba Črna na Koroškem Boris Debelak, ko je za sina kupoval avto znamke Audi A5. Debelak je S.N. kot predujem izročil 2000 evrov, nato pa je goljuf poniknil neznano kam. Enak modus operandi je Novak uporabil še pri Jožetu Bombaču in Marjanu Verbajsu, ki sta oba kupovala traktor. Bombača je Novak oškodoval za 2000 evrov, Verbajsa pa za 500 evrov.

Mediaspeed
Primož Grašič

Na dan obravnav se mu je stanje poslabšalo

Kot rečeno, so ljubljanski okrajni sodniki Simona Novaka, ki se je branil z molkom, spoznali za krivega vseh šestih očitanih mu kaznivih dejanj, pa čeprav si je na vse pretege prizadeval, da v hram pravice ne bi prišel. Na dan, ko je bila razpisana obravnava, je tožil o poslabšanju zdravstvenega stanja, zaradi česar so ga bili zdravniki v priporu dolžni napotiti na urgenco in je bil tako »opravičen« udeležbe na obravnavi, pa čeprav lahko o tem odloči le sodni izvedenec.

»Sodišče ugotavlja, da je v konkretnem primeru nastopila procesna situacija, ki jo je povzročil in jo vzdržuje obtoženi, in sicer, da na eni strani sodišče razpolaga z mnenjem izvedenke kardiološke stroke, ki obdolženega ocenjuje za sposobnega sodelovanja v kazenskem postopku, na drugi pa z zdravniškimi potrdili lečečih zdravnikov, ki obdolženega prisostvovanja obravnavam opravičujejo, četudi sami ocenjujejo, da niso pristojni podajati mnenja o obdolženčevi procesni sposobnosti. Ko so lečeči zdravniki obdolženca napotili na internistično prvo pomoč, se tam simptomi, ki jih je obdolženi zatrjeval, niso potrdili, obdolženec pa je vztrajno zavračal hospitalizacijo in na takšen način vzdrževal nastalo procesno situacijo,« piše v sodbi prvostopenjskega sodišča, ki ji je sledila tudi višja instanca. Simon Novak sicer kazniva dejanja niza že od leta 1997, pravnomočnih obsodb ima v kazenskem listu več kot dvajset, od tega jih je več kot polovica za kaznivo dejanje goljufije.