Švicarka na Obali

Takšna usoda je doletela pse, ki so se "kuhali" v razgretem avtomobilu Švicarke. In to ne enkrat

J.P.
7. 8. 2018, 12.45
Posodobljeno: 7. 8. 2018, 12.52
Deli članek:

Bilo je na policistih, da ocenijo stanje psov, za kar pa niso strokovno usposobljeni.

Profimedia
Švicarka je ostala brez psov (fotografija je simbolična).

Isto velja za občane. Zato je tako pomembna ocena uradnega veterinarja, kdaj so izpolnjeni pogoji za prekršek oziroma za izvedbo določenih ukrepov, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Trije psi 

Spodaj objavljamo vse primere, ki jih je na Obali nanizala 46-letna državljanka Švice. Ta je v svojem peugeotu prevažala tri pse in jih v njem tudi puščala.

Primere navajamo v celoti, kot so jih opisali na Policijski upravi Koper:

"1. 13. 7. 2018 ob 11.19 uri je imela vozilo parkirano pri železniški postaji v Kopru. V vozilu so bili trije psi, ki so imeli pitno vodo, na vozilu pa so bila odprta stekla vrat. Psi v vozilu niso kazali znakov vročinskega udara. Na kraj je prišel veterinarski inšpektor, ki je ocenil, da psi niso bili ogroženi, zato je izrekel opozorilo po Zakonu o zaščiti živali.

2. 1. 8. 2018 ob 14.03 je imela vozilo parkirano v Luciji, na soncu pred lokalom. V vozilu sta bila dva psa, ki nista imela pitne vode, delno so bila odprta okna. Ob prihodu policijske patrulje na kraj psi niso kazali znakov vročinskega udara, so pa bili zasopli. O stanju psov je bila obveščena Veterinarska inšpekcija, vendar se niso odločili, da pridejo na kraj. V razgovorih s pričami so policisti tudi ugotovili, da je lastnica v dopoldanskem času v lokalu enega od psov brcala oz. pretepala. V postopku s policisti je ženska policiste žalila in ni upoštevala zakonitega ukaza policista, zato so zanjo uporabili
prisilna sredstva. Izrekli so ji globo v višini 1.105 evrov zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru (6/1, 7/1 in 22/1 ZJRM-1) ter izvedli hitri postopek z odločbo Zaradi kršitve 3. odstavka 45. člena (zveza 15. členom) Zakona o zaščiti živali, v višini 800 evrov. Globo je poravnala na kraju.

3. 4. 8. 2018 ob 15.40 uri je imela ista ženska parkirano vozilo v garažni hiši v Kopru. Na kraj je odšla policijska patrulja, ki je v vozilu dejansko opazila tri pse. Psi niso kazali znakov vročinskega udara. Kljub temu je bila lastnica povabljena na PP Koper, kjer ji je bila izdana globa zaradi kršitve 3. ostavka 45. člena (zveza 15. člen) Zakona o zaščiti živali, v višini 800 evrov. Pred tem je bila tudi obveščena uradna veterinarka, ki se je napotila na kraj. Po izrečeni globi je lastnica psov kraj zapustila, še pred prihodom veterinarke. Isti dan ob 17.21 uri je bila policija ponovno obveščena, da je vozilo parkirano na soncu pri glavni pošti in so v vozilu psi. Zopet smo obvestili uradno veterinarko, ki se je napotila na kraj. Ob 18. 11 uri smo prejeli ponovno klic občana, da so ustavili vozilo na bencinskem servisu na Škofijah. Pred prihodom patrulje in uradnim veterinarjem, je lastnica z vozilom odpeljal v Italijo.

4. 6. 8. 2018 ob 11.22 uri je imela 46-letnica parkirano vozil Destradijevem trgu v Kopru. Na kraj je po obvestilu odšla patrulja, ki je v vozilu ponovno našla dva psa. Vozilo je bilo v senci, na vratih je bilo delno odprto okno. Psi niso kazali znakov vročinskega udara. O dogodku je bil obveščen uradni veterinar, ki je prišel na kraj in prevzel postopek. Odredil je začasen odvzem psov, ki so bili nastanjeni v azilni dom za domače živali. Veterinar bo tudi izrekel globo 800 evrov zaradi kršitve 3. odstavka 45. člena Zakona o zaščiti živali."

Občani teh pravic nimajo

V vseh primerih so se na policijo oziroma veterinarsko inšpekcijo obračali občani, za kar se jim na Policijski upravi Koper zahvaljujejo, obenem pa opozarjajo, "da občani nimajo pravice slediti, ustavljati ali zadrževati oseb, ki so po njihovi oceni kršile zakonodajo glede varstva oziroma zaščite živali. To lahko po zakonu storijo le določene uradne osebe".

V tem primeru pa je pravici le bilo zadoščeno. Pse so Švicarki uradno odvzeli.