Eksplozija cisterne

FOTO in VIDEO: Apokalipsa in čudež na avtocesti: prisebni policist je rešil mnoga življenja

G.G.
7. 8. 2018, 11.15
Posodobljeno: 7. 8. 2018, 13.12
Deli članek:

Na avtocesti v bližini letališča v Bologni je včeraj voznik cisterne z utekočinjenim plinom trčil v zadnji del tovornjaka, ki je stal v koloni. Sledile so peklenske minute.

Profimedia
Avtomobile in tovornjake je po eksploziji razmetalo po avtocesti.
Danes zjutraj so promet na odseku spet odprli, in sicer po nasprotnem smernem vozišču.

42-letni voznik tovornjaka cisterne Andrea Anzolin iz Vicenze ni ustavil pred kolono. Je zaspal? Je bil nepozoren? To bo težko odkriti. Corriere della Sera poroča, da je bil izkušen voznik in, kot kaže, edina smrtna žrtev v tej nesreči.

Ob trku je prišlo najprej eksplozije tovornjaka in požara. Na srečo je bil v koloni vozil v bližini nesreče tudi policist Riccardo Mutti, ki je nemudoma dojel, kaj se bo zgodilo. Stekel je iz svojega avta in pomagal poškodovanim, obenem pa vse prisotne kriče pozival, naj takoj stečejo stran od kraja nesreče, kolikor jih nesejo noge.

Čez kakšnih pet minut je sledila »bomba«. Požar je namreč zajel še druga vozila v koloni, pa tudi vozila dveh avtosalonov pod avtocesto. Zadnja eksplozija je zbrisala del avtoceste. Italijanski mediji opisujejo večnadstropne objekte brez stekel, v prodajalnah avtomobilov pod avtocesto pa naj bi sila eksplozij podrla celo notranje stene.

Razdejanje je vidno na spodnjih fotografijah. Policista Muttija je odneslo v zrak, poletel je kakšnih 20 metrov. Utrpel je kar hude opekline, vendar se bo izmazal. Poškodovanih je sicer okoli 100 ljudi, več kot deset huje. Mutti pa je junak, saj je svojimi pozivi je rešil številna življenja.

Priče dogodka najprej sploh niso pomislile, da gre za prometno nesrečo. Eksplozijo so opisovali z vojaškimi termini, kot so »letalski napad« in »bomba«. Kraj nesreče si je danes že ogledal italijanski premier Giuseppe Conte, ki je obiskal tudi gasilce in poškodovane.