Tragedija

Britanski izvedenec o nesreči na Barju

S. S. / Novice Svet24
10. 7. 2018, 20.27
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je te dni nadaljevalo sojenje Miru Kolencu za balonarsko nesrečo na Barju avgusta 2012, ki je vzela šest življenj.

M24
Obtoženi Miro Kolenc

Po mnenju britanskega sodnega izvedenca Phillipa Dunningtona Kolenčeva odločitev za polet ni bila nerazumna ali nenavadna glede na informacije, ki so mu bile na voljo.

Izvedenec je sicer ugotovil, da je bil celoten tragičen dogodek posledica več dejavnikov: relativne neizkušenosti pilota, ki se je znašel v neobičajnih razmerah, izbruha požara in nezadostnih napotkov potnikom. Ni pa Dunnington znal pojasniti, kaj je po njegovem mnenju botrovalo tako hitremu spustu – balon se je namreč spuščal tudi s hitrostjo pet metrov na sekundo. Po njegovih besedah je balon ob takšni hitrosti težko ustaviti, situacijo je primerjal s tankerjem na morju, ki za zavoj potrebuje pet kilometrov, in poudaril, da sam ob svojih 40-letnih izkušnjah letenja tako hitro še ni pristajal.

STA
Na balonu je bilo 32 ljudi, od katerih so na kraju nesreče umrli štirje, dva pa sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Tudi sam ni prepričan, kako bi ravnal

Glede izbruha požara, ki je terjal več življenj, in očitka Kolencu, da ni ugasnil gorilnika ob pristanku, je Dunnington dejal, da lahko pilot ogenj povsem ugasne šele, ko je povsem prepričan, da ga ne bo več potreboval, recimo za prelet ovire. Pilot ima ob tem le nekaj sekund za odločitev, hitrost pa je bila takšna, da so se okoliščine ves čas spreminjale. Dunnington tudi sam ni povsem prepričan, kaj bi storil v takšnem primeru, oziroma bi po vsej verjetnosti, »ko se je skušal postaviti v takšno situacijo«, gorilnike prav tako pustil prižgane. Po njegovih besedah namreč ne bi predvideval, da se bo zgodilo, kar se je ...

Kolencu tožilstvo očita povzročitev splošne nevarnosti, ker da kljub bližajoči nevihti ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med pristajanjem pa naj ne bi upošteval varnostnih navodil.

Najhujša balonarska nesreča pri nas

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je tistega 23. avgusta zgodila nekaj pred 8. uro v bližini Iga. Tik pred nesrečo ga je zajel močan nevihtni piš. Balon je večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, od katerih so na kraju nesreče umrli štirje, dva pa sta umrla pozneje v bolnišnicah. Med mrtvimi je bila tričlanska družina z enajstletnim dekletom, zakonca in še ena ženska. Od 26 preživelih jih je bilo še 12 hudo ranjenih, 14 pa se jih je lažje poškodovalo. Med poškodovanimi je bil tudi Kolenc, ki mu tožilstvo očita povzročitev splošne nevarnosti, ker da kljub bližajoči nevihti ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med pristajanjem pa naj ne bi upošteval varnostnih navodil.