Velike tatvine

Priznal, da jih je oškodoval za skoraj 9500 evrov

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
10. 7. 2018, 20.09
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 21.39
Deli članek:

Oproščen je stroškov sodišča, ne pa premoženjskopravnih zahtevkov.

Gabrijel Toplak
Obtoženi je bil v preteklosti že obsojen.

Pred okrožno sodnico Andrejo Lukeš je včeraj na predobravnavnem naroku sedel 46-letni Mariborčan Marjan Pukl, ki mu je okrožna državna tožilka Katja Arnuš očitala tri kazniva dejanja velike tatvine, za katera je sicer predpisana zaporna kazen do pet let. Istočasno je šlo tudi za nadaljevalno kaznivo dejanje, ki ga po kazenskem zakoniku stori nekdo iz koristoljubnosti ali oškodovalnih nagibov.

Z vlomi si je prilastil skoraj 9500 evrov premoženjske koristi.

SLOVENIJA JE PREVZELA PREGON

V obtožnici, ki je bila vložena v začetku letošnjega leta, je med drugim zapisano, da je Pukl kaznivo dejanje velike tatvine storil zoper tri avstrijske državljane. Predstavniki oškodovancev, ki jih je obdolženi z vlomi v tuje zaprte prostore oškodoval za skoraj 9500 evrov, so bili zaslišani že v Avstriji, Slovenija pa je prevzela pregon. Pukl je bil torej kot obdolženec zaslišan v fazi preiskave v Sloveniji, v času storitve kaznivih dejanja pa je bil v Avstriji zaposlen pri podizvajalcu slovenske gospodarske družbe.

PRIPELJAL GA JE POLICIST

540 ur prostovoljnega dela mora opraviti v dveh letih.

Na sodišče ga je včeraj pospremil policist, saj se, kot je dejala predsednica senata Andreja Lukeš, ni odzival vabilom na obravnave. »Obljubite, da boste v prihodnje dvigovali pošto? Če ne, bom zoper vas odredila pripor,« ga je opomnila sodnica. Pukl, ki je v preteklosti že bil obsojen, ji je obljubil, da se to ne bo več ponovilo, in dodal, da je poročen, ima 22-letnega otroka ter je tudi zaposlen, vendar ne prejema visoke plače. Tožilka, ki mu je očitala tri kazniva dejanja velike tatvine, mu je v zameno za priznanje krivde ponudila kazen devet mesecev zapora, ki jih lahko nadomesti z delom v splošno družbeno korist. »Sprejmem ponudbo tožilstva in krivdo priznam,« je odvrnil Pukl. Lukeševa je sledila predlogu tožilstva in ga oprostila stroškov sodnega postopka, a mu vseeno naložila plačilo treh premoženjskopravnih zahtevkov. Dodala je, da mu bo sodišče izrečeno kazen nadomestilo z zaporom, če v dveh letih ne opravi 540 ur dela.