infarkt

Bolni Cekuta prosi Pahorja za pomilostitev

S.S./Novice Svet24
2. 6. 2018, 20.30
Deli članek:

Pravnomočno obsojen Jure Cekuta bi se moral včeraj zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria II oglasiti na Dobu, vendar je sodišče znova prosil za odlog zaradi zdravstvenih težav. Na predsednika države Boruta Pahorja pa je iz enakega razloga naslovil še prošnjo za pomilostitev.

STA
Slikar bi se včeraj moral oglasiti na Dobu, pa se ni.

Po besedah Cekutovega odvetnika Janka Jermana je njegov klient od novega leta shujšal 12 kilogramov, ima težave s srcem in hude težave s sladkorno boleznijo. Vsemu temu pa sledijo psihične težave, zaradi česar je ves čas pod nadzorom zdravnikov.

Cekuta, ki je trenutno v domači oskrbi, naj ne bi bil sposoben prestajanja zaporne kazni, poleg tega niso prepričani, da mu na Dobu lahko zagotovijo potrebno zdravstveno oskrbo. Zato prosijo za vsaj trimesečni odlog, o čemer presoja posebna zdravniška komisija, njihova odločitev pa naj bi bila znana v prihodnjih dneh. Cekuta bi sicer moral v zapor za štiri leta in štiri mesece, potem ko ga je ljubljansko okrožno sodišče aprila 2014 spoznalo za krivega, da je takrat zaposlenega na obrambnem ministrstvu Petra Zupana napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Obsodilno sodbo je februarja lani potrdilo tudi višje sodišče.

Doma zbolel, v BiH iskal azil ...

Zupan, ki je bil zaradi vpletenosti v zadevo obsojen na dve leti in pol zapora, je kazen prestal, Cekuta pa bi jo moral nastopiti 11. julija lani. Toda na sodišče je vložil predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov, potem pa je v javnost prišla informacija, da je v Bosni in Hercegovini zaprosil za politični azil, ker je v Sloveniji žrtev političnega procesa. Konec lanskega leta se je zdravje 67-letnega Cekute precej poslabšalo, med drugim je doživel srčni infarkt in za 32 ur padel v hipoglikemično komo. Najprej se je zdravil v kliničnem centru v Sarajevu, potem pa se je odločil za zdravljenje v celjski bolnišnici. Kakorkoli.

M24
Cekuta računa na vrhovne sodnike oziroma predsednika Pahorja.

Obsodbo izpodbija na vrhovnem sodišču

Z obsodilno sodbo Cekute v zadevi Patria II se zdaj ukvarjajo vrhovni sodniki, saj je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovniki sodniki pa imajo na mizi še dve slikarjevi zahtevi, eno glede izvršljivosti oziroma prestajanja zaporne kazni, drugo pa v zvezi z vprašanjem, ali je sodba sploh pravnomočna. Vrhovno sodišče po besedah odvetnika Cekute še ni odločilo o nobeni zahtevi.