Senzacija

Goran Dragić: »Luka ima vse, da postane NBA-zvezdnik«

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
2. 6. 2018, 19.20
Posodobljeno: 2. 6. 2018, 19.23
Deli članek:

Goran Dragić ostaja zvest športnim načelom, tudi potem ko je sezona mimo. V Ameriki že deset let dokazuje, iz kakšnega testa je. Letos bo enako priložnost dobilo še eno blesteče ime slovenske košarke.

Youtube
Malo je verjetno, da bosta Dončić in Dragić v prihodnji sezoni soigralca.

»Borbe se dobijo ali izgubijo daleč stran od prič – v zaodrju, v telovadnici, zunaj na cesti, daleč preden zaplešem pod tistimi lučmi,« je dejal športni titan 20. stoletja Muhammad Ali. Vsak vrhunski športnik se tega zaveda, tudi Goran Dragić, slovenski košarkarski velikan. Svojo športno pot je začel z žogo, toda nogometno. Po poškodbi ga je mama prepričala, naj se loti drugega športa, in izbral je košarko. »Ko sem bil otrok, smo bili vsi zunaj in se igrali različne športne igre. Igrali smo nogomet, hokej, tenis. Nismo imeli računalnikov in videoigric, imeli smo samo žoge, zato smo se morali igrati zunaj,« je ob prihodu v ZDA Dragić pojasnil ameriškim medijem. Kot otrok se je zbujal ob tretji uri zjutraj, da bi lahko v živo spremljal prenose tekem lige NBA, in med nočnim bedenjem sanjal, da bo enkrat lahko zaigral med najboljšimi. Pri enaindvajsetih mu je uspelo, kar uspe redkim – na izboru za NBA ga je leta 2008 izbrala ekipa Phoenix Suns. Za njim je zdaj deset uspešnih sezon in izpolnitev cilja, ki si ga je zadal ob prihodu v Ameriko. »Povprečen profesionalni igralec v ligi ostane tri ali štiri sezone. Moj cilj je igrati deset ali več tekmovalnih sezon.« Po izpolnitvi cilja si je privoščil mesec dni brez košarke in obiskal Ljubljano, kjer nabira moči za novo nadaljevanje lige.

Hoopshabit
As zlate slovenske košarkarske reprezentance ter ekipe Miami Heat skrbi, da ostaja korak pred konkurenco, ki je v NBA več kot ostra.

Nadaljevanje šampionskega režima

Goran Dragić je tudi velik ljubitelj mešanih borilnih veščin, zato rad spremlja dvoboje v organizaciji UFC. »Včasih sem navijal za McGregorja, vendar mi zaradi zadnjih izpadov ni več tako všeč. Spoznal sem prvaka težke kategorije Stipeta Miočića, ki je res super človek,« je povedal Dragić.

»Sezona je bila v redu. Želeli smo si sicer malo več, kot smo dosegli. Prišli smo v playoff, vendar je bil prvi krog pretežak. Philadelphia je bila premočna. Zdaj je na nas, da gremo naprej in se pripravimo na novo sezono,« nam je povedal »Gogi«. Toda še pred tem bo spremljal finale lige, v katerem se bosta pomerili ekipi Golden Stata in Clevelanda. »Mislim, da bo zmagal Golden State, saj imajo preveč orožij. LeBron je Cleveland praktično sam popeljal do finala in mislim, da samo on v odločilnih igrah sezone ne bo dovolj.« Po mesecu dni počitka se bo vrnil v telovadnico in kot prejšnja poletja dvakrat na dan gradil svojo fizično pripravljenost. Na koncu dvotedenske uverture bo prijel za žogo. V času sezone je Goran na treningu ob deveti uri. Najprej aktivacija telesa, nato trening in po treningu še individualno piljenje košarkarske veščine ... Če kdo misli, da njegovo delo poteka le v dvorani, se moti. Športni delovnik traja 24 ur in poleg treninga sestoji iz kakovostnega prehranjevanja in prepotrebnega počitka. »Jem veliko sadja, zelenjave, piščanca, morske hrane, lešnikov in proteinskih dodatkov,« pravi. As zlate slovenske košarkarske reprezentance ter ekipe Miami Heat skrbi, da ostaja korak pred konkurenco, ki je v NBA več kot ostra, saj vsako leto na njegovo igralsko mesto preži več deset »lačnih« košarkarjev. Med lačnimi dokazovanja in izzivov bo letos tudi drugi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić.

Reuters
Po vrnitvi v ZDA ga čakajo naporne priprave in izčrpavajoča sezona.

»Luka ima vse potrebne kvalitete«

Enaindvajsetega junija bo v newyorškem Barclays centru potekal NBA-nabor za prihodnjo sezono. Na seznamu igralcev je seveda tudi senzacionalni Luka Dončić, ki v ZDA velja za enega glavnih favoritov prvega kroga nabora. Ob tem se pojavljajo ugibanja, ali bo Luka zaigral v ekipi Phoenix Suns, katere vodenje je prevzel zmagovalni košarkarski selektor Igor Kokoškov. A Dragić pravi, da to skoraj nemogoče napovedati. »Odvisno je od tega, kaj določene ekipe potrebujejo – katerega igralca na kateri poziciji. Še vedno pa mislim, da je Luka med boljšimi v letošnjem draftu. Verjamem, da bo dobil priložnost,« je prepričan Dragić. Vendar se z izborom pot šele začne. Temu sledi prihod v povsem novo okolje. »Mislim, da mu ne bo treba nič nadoknaditi, moral se bo pač prilagoditi. V ZDA se igra hitrejša košarka, bolj fizična, in kar je najpomembnejše, praktično vsak drugi dan se igra tekma. Potovanja so tista, ki te res utrudijo, tako fizično kot psihično. Mislim, da bo Luka to zmogel. Je pa zelo pomembno, h kateri ekipi bo šel in kakšni bodo tam soigralci.« Goran Dragić bo še nekaj časa preživel v Ljubljani, nato pa bo odšel nazaj čez lužo, kjer se mu bo skoraj gotovo pridružil tudi 19-letni Dončić.