Govedo

Zaklali bodo vse kar imajo, da bi se znebili bakterije

B.K.
2. 6. 2018, 16.01
Deli članek:

150.000 krav bo moralo umreti v boju proti škodljivi bakteriji.

STA
Fotografija je simbolična.

Nova Zelandija se sooča z epidemijo bakterije Mycoplasma bovis, ki so jo prvič zaznali julija lani. Čeprav bakterija ne predstavlja nevarnosti za prehrambeno varnost, povzroča izgube v proizvodnji, saj okužene krave zbolijo za vnetjem vimena, pljučnico, artritisom in respiratornimi boleznimi.

Sedaj so se glavni živinorejci v državi, skupaj z vodilnimi politiki odločili, da se bodo skušali bakterije znebiti tako, da bodo poklali kar 150.000 glav živine. Če bo zakol uspešen, bo Nova Zelandija prva država, ki ji bo uspelo iztrebiti to škodljivo bakterijo.

Večina krav naj bi bila zaklana v klavnicah, njihovo meso pa porabljeno za prodajo, a nekatere bodo kmetje in živinorjeski industrialci morali ubiti na samih kmetijah in jih tam tudi zakopati, ali trupla pustiti na posebnih odlagališčih.

“Gre za težko odločitev, nihče noče videti množičnega zakola,” je za britanski časopis The Guardian dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern. “Toda alternativa temu je, da tvegamo širjenje bolezni na celotno nacionalno čredo. Sedaj imamo resnično možnost, da [bakterijo] izkoreninimo in zavarujemo več kot 20.000 kmetij z mlekom in govejim mesom. A ukrepati moramo takoj.”

Po množičnem zakolu bodo kmetije in živinorejske proizvodnje razkužene, nato pa bodo samevale 60 dni. Šele po tem bodo kmetje in industrialci lahko v prostore pripeljali novo živino.

Z zakolom in posledično izgubo bo 560 milijonov dolarjev stroškov. Dve tretjini bo kril državni proračun, preostanek pa bo plačala živinorejska industrija. Kmetje bodo tudi prejeli sredstva za ponovno vzpostavitev dejavnosti.