Ne oklevajte

Na pomoč! Moj vrt so napadle uši

Z.F./Novice Svet24
2. 6. 2018, 19.00
Deli članek:

Čas pomladnega bujnega brstenja in rasti privabi v naš sadovnjak tudi različne škodljivce. Eden izmed teh so zagotovo listne uši, ki lahko, če jih ne odstranimo, pojedo večino pridelka. Kako se z njimi spopasti?

Dreamstime
Listne uši odstranite z listov in stebel takoj, ko jih opazite.

Nič ni narobe, če listne uši srečamo tu in tam, saj so naravno prisotne v vsakem vrtu, sadovnjaku in na polju. A ob premnožitvi in invazivnem napadu uši moramo ukrepati, saj gre v teh primerih za porušeno naravno ravnovesje.

KAKO SE JIH ZNEBITI?

Pri odpravljanju uši iz vrta ali sadovnjaka poznamo več različnih postopkov. Če se bi zgledovali po ekoloških farmah, bi morali na vrt povabiti pikapolonice, če bi sodelovali s kemijsko industrijo, bi uporabili različna kemijska škropiva. Če želimo sodelovati z naravo, pa bomo škropiva pripravili sami. Kaj boste izbrali?

Dreamstime
Za zatiranje uporabljajte zgolj lesni pepel.

V BOJ!

Že prisotne listne uši lahko uničite z ročnim trganjem ali rezanjem vrhov poganjkov na drevesih, ki jih morate nato zažgati ali zakopati. Pomagajo tudi rumeni lepljivi lističi oziroma plošče, ki jih boste našli v kmetijskih zadrugah. A te uporabite šele po cvetenju, saj so tudi odlična vaba za čebele. Obesite jih na veje ali stebričke, ki ste jih zapičili v zemljo na vrtu, v sadovnjaku ali na polju. Plošče naj bodo rahlo nad tlemi med gredicami, kjer so se pojavile uši, odlična pomoč pa bodo tudi v času napada čebulne muhe.

POSUJTE PEPEL

Uši zelo učinkovito uničuje tudi lesni pepel. Tega pred uporabo dobro presejte, nato pa ga potresite po mestih, kjer so prisotne uši. Čez dan ali dva bodo same odpadle z rastlin. Postopek ponavljajte po potrebi, tako dolgo, dokler jih povsem ne odstranite.

Dreamstime
Uši ne marajo žajblja, zato ga posadite na kritična mesta.

POSADITE ŽAJBELJ

V okolico sadovnjaka in rastlin, ki jih uši pogosto napadajo, posadite žajbelj, kapucinko, sivko ali ožepek. Teh rastlin namreč ne marajo, posledično pa bodo pri miru pustile tudi preostale. Če listne uši na vašem vrtu vedno znova napadajo fižol in bob, vam svetujemo, da v njuno bližino posadite šetraj. Strokovnjaki pa še posebej priporočajo, da pod sadno drevje sadite kapucinko, saj jo bodo uši napadle, še preden bi izbrale sadno drevje.