VARNO

Tatovi so povsod, prelisičite jih!

Zoran Franc / Novice Svet24
2. 6. 2018, 09.59
Deli članek:

Poletje že skorajda trka na vrata, medtem ko pomlad maha v pozdrav. Ti dnevi so, če so sončni, kot naročeni za pobege v naravo, v večja evropska mesta ali kam drugam, na primer na obalo. Kako brezskrbno na pot, da vam žeparji ne bodo pokvarili izleta?

Dreamstime
Denarnice oziroma denarja ne shranjujte v zadnje žepe hlač, temveč v podpasno torbico.

Kraja denarnice, v kateri ste imeli shranjene vse dokumente, vam lahko v trenutku pokvari počitnice. Žepar pa tako zasluži na lahek način, saj žeparjenje velja za sorazmerno »varno dejavnost«. Izkušeni žeparji lahko od žrtve odidejo s prav toliko denarja kot tatovi iz trgovine ali zlatarne, a pri tem tvegajo precej manj; tudi če žrtev žeparja odkrije, se bo ta preprosto izgubil v množici. In če ga ulovi policija, ne bo dobil dolge zaporne kazni, saj v ta dejanja načeloma ni vpleteno orožje. Da se tatovom izognete, torej ravnajte preventivno in upoštevajte nekaj osnovnih napotkov, kako preprečiti, da bi postali tarča.

Žepar bo denimo sedel v bližino in vam poskušal iz torbe izmakniti denarnico. Pazite tudi, da denarnice in vrednejših predmetov ne shranjujete v zunanje žepe, saj tako žeparju omogočite kar najlažjo pot do zaslužka. 

Vrste žeparjev

Tako kot ločujete med salamami in kruhom v trgovini, tako se ločijo žeparji med seboj. So torej tako ali drugače specializirani. Na najnižjem nivoju so tisti, ki pač izkoristijo okoliščine, imenovane »priložnost dela tatu«. Pravzaprav izkoriščajo ljudi, ki so nepazljivi. Tarče najdejo povsod in med njimi ne izbirajo, lahko so študenti, upokojenci ali turisti, ki denimo berejo v parku in imajo ob sebi odprt nahrbtnik.

Manj je več

A pred žeparji niste nemočni. Prvo in najpomembnejše pravilo pri potovanju z nahrbtnikom je, da imate s seboj čim manj pomembnih in dragocenih stvari. Manj ko imate pri sebi, manj lahko žeparji ukradejo. Zato potni list, kreditne kartice in druge pomembne dokumente puščajte shranjene v hotelskem sefu, s seboj pa vzemite le toliko gotovine, kolikor ste je pripravljeni zapraviti za obrok ali nakup manjših spominkov. No, vseeno boste marsikje za identifikacijo potrebovali osebni dokument, in glede tega vam svetujemo, da si za hrambo omislite podpasno torbico, ki jo namestite med spodnje perilo in hlače, tako pa bo vaša lastnina precej varnejša.