Napotki za na pot

Zlata pravila, kadar se nesreča zgodi daleč od doma

Zoran Franc/Novice Svet24
2. 6. 2018, 11.00
Deli članek:

Kam naj se obrnem? Kadar se odpravljamo na oddih, ne razmišljamo o nesreči, čeprav ta nikoli ne počiva. Če smo v tujini, kjer ne poznamo nikogar, je tak položaj še toliko bolj neprijeten. Veste, kako ravnati in na koga se obrniti?

dreamstime
Preden se odpravite na pot se seznanite s postopki prijave prometne nesreče.

Poletne temperature nas že veselo vabijo v objem gora ali pa na za zdaj še razmeroma prazne plaže, pred visoko sezono. Marsikdo se rad odpravi raziskovat velika evropska mesta, ki jih lahko, sicer na hitro, prehodi in »obdela« že za vikend. Če se boste na takšno pot odpravili z avtom, preverite, kako je treba ravnati in kam poklicati v primeru raznih neprijetnosti.

KLIČI 113

Če je na vozilu večja materialna škoda oziroma je kdo od udeležencev poškodovan, sumite, da je soudeleženec pod vplivom alkohola ali drog, se ne morete dogovoriti o krivdi, kdo od soudeležencev noče posredovati podatkov, boste uveljavljali avtomobilski kasko.

ZAVARUJTE KRAJ NESREČE

Če se vam je pripetila prometna nesreča, kraj dogodka takoj označite z varnostnim trikotnikom, oblecite odsevni brezrokavnik in pokličite policijo. Ob prometni nesreči na avtocesti takoj zapustite vozni pas in stopite za varovalno ograjo. Pokličite cestno podjetje, če imate telefonsko številko, da čim hitreje začne opozarjati vozila, ki vozijo za vami, sicer pa pokličite policijo.

KDAJ NAJ KLIČEM POLICIJO?

Če je nastala le manjša materialna škoda in se oškodovanec in povzročitelj sama dogovorita o poravnavi stroškov, prisotnost policije ni potrebna. Kljub vsemu pa vam zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočamo, da v vseh primerih obvestite policijo, ki bo opravila pregled ter vam izdala potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev domov. V Avstriji vam lahko sicer za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo izstavijo račun, a naj vas to ne odvrne od klica – prednost ima vaša osebna varnost.

Dreamstime
Kadar se pripeti nesreča, sploh v tujini, pokličite policijo.

V NESREČI SO POŠKODOVANCI

Dovoljeno pridržanje

V tujini vas lahko ob sumu, da ste nesrečo povzročili vi, varnostni organi pridržijo, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni ali postopek pri sodniku.

Če se je ob trku kdo poškodoval ali pa ste poškodovani vi, nujno pokličite reševalce oziroma pojdite čim prek k zdravniku ter navedite vse bolečine, ki jih občutite. Če so posledice nesreče vidne šele čez določen čas, na primer naslednji dan, ne oklevajte. Poškodbo po nesreči vam bodo priznali, če se boste pri zdravniku zglasili v treh dneh po nesreči. Če se je zgodila nesreča, ki zahteva medicinsko asistenco ter prevoz v bolnišnico in nato domov, je dobro, da imate sklenjeno turistično zavarovanje ali nezgodno zavarovanje za tujino, saj boste tako prihranili precej stroškov. V nasprotnem primeru se prevoz iz bolnišnice v tujini v domovino z reševalnim vozilom plača. Stroški pa praviloma niso kriti.

Dreamstime
Zavarujte kraj prometne nesreče.

Dreamstime
S soudeležencem vzpostavite dober odnos.