NEDOPUSTNO

Šolarje zjutraj vozil pijan

Janja Ambrožič/Dolenjski List
2. 6. 2018, 07.50
Deli članek:

Šola uradnega obvestila o dogodku od prevoznika sploh ni dobila – v Arrivi Dolenjska in Primorska sprožili postopek pred odpovedjo delovnega razmerja.

Janja Ambrožič
Voznik bo do nadaljnjega v suspenzu, zoper njega bo izpeljan postopek pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Prejšnji teden so policisti na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto izvajali poostren nadzor nad prevozi šolskih otrok in vozniku šolskega avtobusa v Škocjanu ob pol osmih zjutraj z alkotestom namerili 0,29 mg alkohola v litru izdihanega zraka. »Nezaslišano, da naše otroke vozi pijan šofer!« je bil komentar enega od staršev otrok, ki obiskujejo osnovno šolo v Škocjanu.

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da so vozniku odvzeli vozniško dovoljenje in mu izdali plačilni nalog v znesku 300 evrov. Prislužil si je tudi štiri kazenske točke. To je bila popotnica policije, a to še ni vse, čakajo ga tudi sankcije delodajalca. Iz družbe Arriva Dolenjska in Primorska, ki v Škocjanu opravlja šolske prevoze, so sporočili: »Gre za hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. Voznik bo do nadaljnjega v suspenzu, zoper njega bo izpeljan postopek pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.« Omenili so še, da je voznik po srečanju s policisti takoj sporočil, kaj se je zgodilo, zato so tja poslali drugega voznika. »V družbi delamo vse, da podobnih dogodkov ne bi bilo, od izobraževanja do notranje in zunanje kontrole alkoholiziranosti. V zadnjega pol leta smo z internim nadzorom dvakrat kontrolirali prisotnost alkohola na delovnem mestu v enoti Novo mesto (9. novembra lani in 27. februarja letos). Pri internem nadzoru nismo ugotovili ne posebnosti ne kršitev.«

Ravnateljica o dogodku izvedela od zaposlenih

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da prevoznik šole o dogodku sploh ni uradno obvestil. Ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin je za Dolenjski list namreč povedala, da je o zadevi izvedela od zaposlenih, ki spremljajo učence na avtobusih. »Na šoli smo bili ob informaciji najprej šokirani, potem pa ogorčeni ter presenečeni, da se poklicni voznik ne zaveda svoje odgovornosti pri prevozu naših otrok, ter da je nedopustno, da vozi pod vplivom alkohola. Ne beležimo, da bi se že kdaj pripetilo, da bi voznik šolskega avtobusa vozil pod vplivom alkohola. Menim, da so bile sankcije policistov nujne, obžalujem pa dejstvo, da šole do danes uradno nihče ni obvestil o dogodku, o katerem bi morala biti obveščena prva. Pričakujemo, da bodo pristojni zoper alkoholiziranega voznika ustrezno ukrepali, ter dodajamo, da je nedopustno, da voznik v alkoholiziranem stanju vozi učence,« je dodala ravnateljica in izpostavila, da bi policija morala voznike šolskih avtobusov nadzorovati pogosteje, saj ni problem le alkohol, temveč tudi uporaba telefonov med vožnjo.