Predsednik delovnega sodišča

Zalezovanje ljubice: v primer se je zdaj vključil tudi pravosodni minister

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
2. 6. 2018, 08.00
Deli članek:

Zoper obtoženca je podana druga pobuda za uvedbo disciplinskega postopka.

Gabrijel Toplak
Stanko Omerzu sodniško togo nosi že 30 let.

Sojenje predsedniku delovnega sodišča Stanku Omerzuju, ki mu sodijo zaradi zalezovanja nekdanje ljubice, zdaj le še redkokdo razume. Čeprav naj bi bil po mnenju sodnega izvedenca psihiatra sposoben za sodelovanje v kazenskem procesu, se spet ni pojavil v sodni dvorani. Pred tem pa je ves čas zatrjeval, da je nedolžen in da si je ženska iz Slovenske Bistrice vse skupaj izmislila. Oškodovanko je tudi kazensko ovadil.

Kazenski postopek proti kateremukoli sodniku naj bi pomenil obremenitev za celotno sodstvo.

OB ISTI URI NA ZDRAVNIŠKI PREGLED

Sodnici Karmen Krajnc ni preostalo drugega, kot da sojenje (spet) preloži. »Vabilo na sodno obravnavo ni bilo izkazano, čeprav smo mu ga poskušali vročiti po pošti ter tudi prek sodnega kurirja in sodnega vročevalca,« je pojasnila sodnica. Omerzu, spomnimo, tudi pred dvema tednoma ni sedel na zatožno klop, saj naj bi ga, kot smo izvedeli, prav takrat, ko je sodnica Krajnčeva razpisala obravnavo, njegova žena ob isti uri naročila na pregled pri psihiatru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ta ga je pregledal in mu za še en mesec podaljšal bolniški stalež. Svojemu odvetniku Viktorju Osimu pa je novico sporočil po mobilnem telefonu kar v sodno dvorano, zato tudi ni bil dosegljiv za pregled pri izvedencu psihiatrične stroke Petru Preglju. Slednji je dejal, da je stanje obdolženca lahko ugotavljal samo na podlagi papirne dokumentacije, ki mu je bila na voljo v medicinski dokumentaciji.

Do največ 2 leti je predpisana zaporna kazen za zalezovanje.

POBUDA ZOPER DVE KRŠITVI

Zadeva s predsednikom delovnega sodišča pa ne poteka zgolj za vrati sodišča. Z njim je nezadovoljen tudi pravosodni minister. To je za Novice Svet24 potrdil tiskovni predstavnik ministrstva Boštjan Lajovic. »Minister Goran Klemenčič je 24. maja na Sodni svet RS vložil pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper predsednika Delovnega sodišča v Mariboru Stanka Omerzuja, sicer višjega sodnika. Zaradi kršitve oziroma oviranja delovanja sodišča zaradi uveljavljanja lastnih pravic ter vedenja in ravnanja sodnika, s katerim se krši ugled sodniškega poklica,« je poudaril Lajovic. 

Gabrijel Toplak
Kriminalisti so v hišni preiskavi pri Omerzuju doma in v službenih prostorih našli precej obremenilnih dokazov.