Znan je datum

Trump potrdil srečanje s Kim Jong unom

J.P./STA
1. 6. 2018, 21.47
Posodobljeno: 1. 6. 2018, 21.49
Deli članek:

Vrh med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong unom bo, in sicer kot je bilo sprva predvideno, 12. junija v Singapurju, je po srečanju s podpredsednikom centralnega komiteja komunistične partije Severne Koreje Kimom Yongom-cholom v Beli hiši potrdil Trump.

Reuters
Donald Trump

Trump je Kima Yonga-chola sprejel skupaj z državnim sekretarjem Mikom  Pompeom in podpredsednikom ZDA Mikom  Penceom. Severnokorejski gost je Trumpu dal osebno pismo Kima Jonga una. Trump je potrdil sestanek, ob tem pa potrdil, da ta ne bo prinesel nič vsebinskega, ker bo to šele začetek procesa. Trump sicer verjame, da bo ta proces uspešen. Dejal je, da je bilo Kimovo pismo prijazno in zelo zanimivo.

Obisk Kim Yong-chola je najvišji obisk kakšnega severnokorejskega predstavnika v ZDA po letu 2000.

Trump je srečanje s Kimom pretekli teden odpovedal, ker so se severnokorejski predstavniki grdo izražali o Penceu, ko je ta namigoval, da v primeru neuspešnih pogajanj Kima Jonga-una lahko čaka usoda libijskega diktatorja Moamarja Gadafija. Slaba volja se je potem v zakulisju zgladila in Trump je začel govoriti, da vrh spet bo, državi pa sta nadaljevali priprave.