ZGODOVINA IN TRADICIJA

Rabarbara za okusen zajtrk in pravo osvežitev

Zoran Franc / Novice Svet24
2. 6. 2018, 13.59
Deli članek:

Le kdo se ne spomni kultne nadaljevanke Santa Barbara, ki je trajala v nedogled? Sicer z rabarbaro nima nič skupnega, a če je prva služila za sprostitev živcev, je druga poskrbela za sladko marmelado ob ogledu priljubljene nadaljevanke.

Dreamstime
Rabarbarina stebla so zelo kisla, zato ne uživamo presnih.

Pri nas rabarbara odlično uspeva spomladi in poleti, v toplejšem podnebju pa vse leto. Za gojenje ni zahtevna in lahko dočaka tudi do 15 let. Uporabljamo jo pri pripravi kompotov, pit, smutijev, solat in juh ali jo uživamo surovo. Surova je nekoliko trpka, zato se odlično ujame s sladkim sadjem, lahko pa nadomesti grisine in služi kot hrustljava paličica pri pomakah. Izberite recept, v katerem bo po vašem mnenju najboljša.

Rabarbara vsebuje oksalno kislino, ki je v večjih količinah strupena in se sčasoma v rastlini kopiči. Zato je rabarbaro priporočljivo uživati le do konca junija. 

RABARBARINA MARMELADA

Za pripravo potrebujemo: 1 kg olupljenih stebel rabarbare, 1,5 kg želirnega sladkorja (1:1), 8 klinčkov, 3 ščepce cimeta, ščepec muškatnega oreščka, ščepec pimenta, vaniljev strok. Priprava: Stebla rabarbare olupimo in narežemo na dvocentimetrske trakove. Vsujemo v posodo in zalijemo z malo vode. Kuhamo 15 minut, nato dodamo začimbe in želirni sladkor. Na zmernem ognju kuhamo še deset minut, da se sestavine prepojijo. Pokusimo in po želji dodamo manjkajoče. Še vroče spasiramo in nalijemo v kozarčke. Tesno zapremo in zavijemo v odejo ter pustimo čez noč, da se povsem ohladi.

RABARBARIN SIRUP

Za pripravo sirupa potrebujemo: 1,5 kg rabarbare, 2 litra vode, 2 kg sladkorja in 20 g citronske kisline. Rabarbaro očistimo in narežemo na koščke ter vsujemo v lonec z mrzlo vodo. Zavremo, nato pa na zmernem ognju kuhamo še dobrih pet minut, da se rabarbara omehča. Odstavimo in ohladimo. Rabarbaro nato zmeljemo s paličnim mešalnikom. Mešanico po želji precedimo. Dodamo sladkor in citronsko kislino ter na zmernem ognju mešamo do vretja. Nekoliko ohladimo in prelijemo v steklenice. Zapremo in hranimo v hladnem in temnem prostoru.