Konoplja

Trdi, da je travo gojil zase in v znanstvene namene

S.S./Novice Svet24
22. 5. 2018, 07.10
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka postopek zoper 42-letnega Jako Rajha, obtoženega gojenja in namena prodaje marihuane.

Samo Strel
Obtoženi 42-letnik bo svojo nedolžnost dokazal med sojenjem ...

Policisti so januarja letos v Borovnici pri Ljubljani zaplenili 1798 sadik prepovedane marihuane in še nekaj že posušenih rastlinskih delcev. Rajh je »travo« gojil v prostorih najete hiše, po navedbah tožilstva od oktobra lani, zagovarja pa se, da je ni nameraval prodajati …

Prejšnji teden je ob začetku glavne obravnave pojasnil, da je manjši del droge imel za lastno uporabo oziroma pomoč domačim, saj je z njo lajšal zdravstvene težave mami in sestri, užival pa jo je tudi sam zaradi težav s hrbtenico. Sodnici je celo prinesel kopijo zdravstvenega kartona, iz katerega je razvidno, da si je leta 1994 res poškodoval vretence, novejše dokumentacije pa nima, saj si je ves ta čas uspešno pomagal prav z marihuano. Z manjšim delom zaplenjene »trave« je torej zdravil sebe in domače, preostanek pa je gojil v znanstvene namene – pravi, da je želel razviti novo sorto.

PU Ljubljana
Rajh je »travo« gojil v prostorih najete hiše, po navedbah tožilstva od oktobra lani do januarja letos, ko je bil aretiran.

Lani že pogojno obsojen

Rajh je bil junija lani že obsojen zaradi prometa z mamili. Krivdo je takrat priznal. Policisti so ga prijeli oktobra 2015 v Šmartnem ob Savi, ko je v kombiju prevažal 139 sadik te izjemno priljubljene, a prepovedane opojne zeli. Sodniki so mu potem prisodili pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo petih let. Tokrat mu grozi nekoliko ostrejša kazen – tožilstvo je zanj na predobravnavnem naroku predlagalo eno leto zapora in preklic omenjene pogojne obsodbe, a se je obtoženi, kot rečeno, izgovoril, da je nedolžen. Za pečanje z mamili je sicer predvidena kazen od enega do desetih let zapora. Se nadaljuje.